Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искри прехвърчат между държавата и бизнеса

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От началото на новия политически сезон през септември държаватапредприе офанзива срещу представители на българския бизнес, които бяха заподозрени и обвинени за пране на пари, укриване на данъци, злоупотреби със средства на Европейския съюз, подправени обществени поръчки, контрабанда, нелегално производство на алкохол и цигари и т. н.

Първи обект стана един от най-големите хотелиери в България Ветко Арабаджиев, семейството му и негови партньори. Самият факт, че при претърсванията в някои негови хотели в страната бяха открити повече от 5 млн. евро в брой с неизвестен произход, буди достатъчно подозрения. Докато властите разследваха предполагаемите му престъпления, хотелиерът и неговата съпруга стояха кротко във вилата си на Лазурния бряг във Франция. Къде са в момента, не се знае, във всеки случай не са в България. Разследващите са убедени, че цялото семейство Арабаджиеви върти незаконен бизнес и намерените пари в техните офиси не са спечелени по честен начин.

След хотелиерството на прицела на правозащитните органи се оказа алкохолният бизнес. Собственикът на втората по големина дестилерия в страната в Карнобат Миньо Стайков бе задържан, а после заводът му за производство на концентрирани алкохолни напитки и вина беше старателно претърсен с цел да бъдат намерени доказателства за нелегално производство и неплащане на дължимите данъци на държавата. На една от най-известните български бизнесдами Петя Славова й се размина само с „рутинна” митническа проверка на нейната винарска изба „Черноморско злато”.

Към списъка от акции на органите на реда се добави и скандалът между една от най-големите строителни фирми в страната GP Group и самия премиер Бойко Борисов, който след публикации в медиите за злоупотреби от страна на тази фирма с евросредства нареди тя да бъде отстранена от изпълнението на всички проекти, финансирани от Брюксел.

Всичките тези акции на властите срещу предполагаеми незаконосъобразни практики на едрия бизнес в страната говорят, че в отношенията на деловите среди с властите има проблеми. Какви са те, кой и защо ги предизвиква, наистина ли са извършени публично огласените престъпления, още не е много ясно. Ясно е обаче, че затягането на мерките срещу сивата икономика, срещу корупцията, злоупотребите и просто измамите определено повдига имиджа на управляващите в момента. В България никой не обича преуспелите и забогателите, като доминира мнението, че благосъстоянията им не са натрупани по честен начин. От тази гледна точка рейтингът на властта трябва определено да се повиши. Друг е въпросът, че подобни скандали, обвинения, арести, обиски, конфискации имаше и в миналото, но и до ден днешен няма реално осъдени големи бизнесмени. Неслучайно Брюксел смята, че едно от най-слабите места на България е правораздаването, на което не може да се разчита да разплете сложните казуси и да отсъди в съответствие със закона. България има нужда от честен, открит бизнес, който спазва закона, но и бизнесът има нужда от стабилност и уважение от страна на властите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35