Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади изпълнители свирят произведения от Александър Танев

„Той беше човек на виталния дух“

БНР Новини

С концерт в СБК тази вечер ще бъде почетена 90-годишнината на проф. Александър Танев (1928 – 1996), точно на рождения му ден. В програмата са включени негови камерни творби в изпълнение на млади инструменталисти, както и песни от композитора в изпълнение на Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.

Проф. Александър Танев остави ярки произведения в различни жанрове – три оратории, пет кантати, два концерта за пиано и оркестър, камерни произведения, театрална музика, както и десетки песни, които са любима част от репертоара на хоровите формации не само у нас. Остави и незабравима следа в живота на многобройните си студенти, колеги и съмишленици в своята обществена дейност.

Проф. Тодор Танев – политолог, социолог и политик, споделя:




СнимкаЗа баща си с гордост мога да кажа, че беше преди всичко българин. Не в смисъла на националист. Той се чувстваше източен човек, човек на виталния дух. Роден е в Будапеща, но се считаше за хасковец (израснал е в Хасково). Гимназия е завършил в Кърджали. Обичаше да припомня, че тези градове са на големия път, който е свързвал Лондон с Калкута, преминавайки през България. Може би затова съвсем естествено свързваше виталността на Изтока с напредничавата и разумна същност на Запада.

Александър Танев работеше активно за българските музикални форуми, участвал е в създаването и утвърждаването на немалко от тях – Международния хоров конкурс “Професор Г. Димитров” (Варна), Музикални дни "Недялка Симеонова" (Хасково), “Златна Диана” (Ямбол), "Китна Тракия пее", "Фестивал на дунавските хорове" и др. Той е сред инициаторите и организаторите на ежегодния преглед „Нова българска музика“ на СБК, в чието ръководство беше. Носител е на редица творчески и национални награди. Известна е ролята му в изграждането и развитието на хоровата самодейност у нас.

За него най-великият инструмент беше хорът – това „странно нещо“, открито още от древните гърци – продължава проф. Танев-син. – Като музикант беше сложно мислещ човек. Неговите хорови песни, с които българските хорове са печелили награди в различни състезания по целия свят, са „малки симфонии“, изградени по принципите на симфонизма, но за глас. Бяха главно по стихове, в които се говори за България. Става дума за език, който хваща онзи див ритъм на нашите шевици, на чергите. Това обичаше той и го показваше на света. И това остана запомнено от всички, които слушат българска музика. Беше композитор, но преди всичко социален човек, използваше средствата на музиката, за да зареди хората с ентусиазъм. Питайте когото поискате – и в Северна, и в Южна България, навсякъде, където той "пося" местни надпявания, фестивали. Правеше го, за да покаже на хората, че трябва да се чувстват като в едно голямо семейство. Казваше, че България е твърде малка, за да се дели. Интересуваше се от всичко – литература, политика. Баща ми е може би единственият български деятел на културата (дано има и други), посетил гроба на Конрад Аденауер – човекът, който издига Германия от най-голямата катастрофа и без чиято политическа дейност Европейският съюз би бил немислим.В музиката той се влияеше от някои композитори – съвсем безусловно от Вагнер, но най-близък на сърцето му беше Прокофиев, обичаше и музиката на Танеев. Не съм чувал да има симпатии (или антипатии) към немската романтика, с едно голямо изключение – музиката на Брамс. Най-много се влияеше от своите български приятели – беше близък с Панчо и Любен Владигерови, както и с български творци от различни области на изкуството.

Концертът в СБК е с вход свободен. А във фоайето пред залата до 29 октомври ще бъде пътуващата изложба „Александър Танев – дух и слово“, която съпровожда честванията по повод годишнината на композитора, организирани от негови колеги и почитатели в различни градове на страната.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15