Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов български документален филм насочва вниманието към проблема с опазването на интелектуалната собственост

Младите хора все по-малко си дават сметка, че когато си правят селфи или собствено видео клипче, произвеждат свой собствен творчески продукт. Още със създаването си, той се превръща в обект на авторското право. Темата за интелектуалната собственост и правото да печелиш от собствено произведение у нас сякаш не е особено популярна и е неглижирана от обществото. А в действителност е изключително важна. Именно с цел да насочи вниманието към този проблем, българският изпълнител и създател на дует „Авеню“ Велизар Соколов-Заки, продуцира документалния филм „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!”. Филмът е финансиран от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) и в рамките на около 15 минути показва какво ще се случи с хората в едно недалечно бъдеще, когато ще са се възползвали от всички блага на живота и вече всичко ще им бъде едно и също. Животът им ще се превърне в една огромна и безкрайна скука. Режисьор на филма, сниман в София и в местността Атолука над град Брацигово е Борислава Димова, сценаристи са Левена Филчева и Илия Кайнакчиев, а костюмите и гримът са дело на Весела Вълчинова-Тошкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00
Снимка: Facebook / Pavlina Bobotanova

Българските светини в Истанбул вдъхновяват художници от България и Турция

Изложбеният салон на българската Екзархия в Истанбул през тези дни е превърнат в голямо интернационално художествено ателие, в което си дават среща осем творци от България и Турция. Събира ги артсимпозиумът "Времето е в нас" под патронажа на Генералното..

публикувано на 06.09.24 в 15:55