Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки протестиращи в София поискаха подобряване на жизнения стандарт

| обновено на 24.11.18 в 16:01
Снимка: БГНЕС

Протестът в София с искания за намаляване на цените на данъци и горива и настояване за по-висок жизнен стандарт събра десетки граждани. Две шествия с автомобили тръгнаха от крайни точки на София и се събраха на площад "Княз Александър Първи" в ранния следобед. Първоначално разрешението за протестните им действия, съгласувано със Столичната община, беше до 19 ч. и включваше пешеходно шествие по няколко столични булеварда. То обаче не се състоя. Протестиращите се отказаха да също и да блокират движението по "Цар Освободител". Полицейската охрана беше многобройна, тъй като призивът в социалните мрежи беше да се излезе на масов протест, който да блокира столицата. 

В действителност, на сборното място се появи група преобладаващо млади хора с български знамена в ръце, които бяха разочаровани като се сравниха с големия брой охраняващи полицаи:

"Благодарни сме, че дойдоха тези хора, но сме крайно разочаровани. Къде са българите днес? Евтино ли им е? Безплатно ли им е? Проблемът е, че тази уж демократична система в последните 30 години направо промени мисленето на хората и разделя това общество на вяскакви групи: млади, стари, протестиращи, майки - абсолютно разделение,  а ние това, което искахме да направим, е да обединим тези хора и стандартът ни на живот е безумно нисък".

"Ние като младежи сме единствените, които наистина не сме политически обвързани", казаха протестиращиге.

Малко след 15.00 часа протестиращите се разотидоха, а полицаите останаха на пост заради обявен в социалните мрежи протест срещу мафията и за смяна на системата, на който дойде един човек - Ангел Балабанов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!