Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ecology – дебютен албум на джаз музиканта Димитър Карамфилов

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Контрабасистът Димитър Карамфилов е от сравнително по-новото поколение джаз инструменталисти. Във времето неговото име присъства в различни авторски проекти на някои от най-добрите родни музиканти като Христо Йоцов (Jazz Cats I и Jazz Cats II), Милчо Левиев, Живко Петров, Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Антони Дончев и др. Преди броени дни басистът представи своя дебютен авторски проект, озаглавен Ecology, който съдържа 11 композиции. С думата „екология“ Димитър Карамфилов провокира първо себе си, а оттам и всички слушатели да се стремят към чистота във всичко – от мисъл и действие, начин на хранене и живот, до към опазването на околната среда. 




СнимкаАз съм благодарен на публиката, която напълни Студио 5 на промоцията. Толкова много хора дойдоха да ме уважат и да чуят това, което представих. Разбира се, благодарен съм и на всички музиканти, които участваха в целия процес по създаването и записването на албума ми. Събрахме се девет души на сцената на клуба, което беше огромна радост за мен. Всъщност, всеки един от тях е превъзходен инструменталист и импровизатор. Почти всички имат авторски проекти, както и голям професионален опит. Щастлив съм, че ме подкрепиха в този проект. Първите ми опити като композитор са още от музикалното училище, но може би по-късно, вече като студент в академията, гледах по-сериозно на това. Имах и нужните знания и музикална подготовка. Пиесите Ecology и Adrenaline From The Unknown са първите ми авторски композиции. По-късно се появиха Golden Coin On The Bottom Of The Ocean–по-абстрактна пиеса, и The Oak Tree In The Garden – джаз балада. Във времето всяка една от тях претърпя доста трансформации, което е нормално, тъй като и аз продължавам да се променям като музикант. Опитът води до зрялост, промяна в мисленето и възприемането на живота. Когато човек създава музика, трябва да гледа на нея комплексно – от мелодията до аранжимента. Едно и също парче в различни аранжименти звучи по коренно различен начин. Повлиян съм от опита и на големи музиканти като Христо Йоцов (барабани), Марио Станчев (пиано), Михаил Йосифов (тромпет), Владимир Кърпаров (саксофон). Те ме подкрепиха изцяло, както и останалите мои колеги.

В основния състав на Ecology Димитър Карамфилов кани испанския саксофонист Арнау Гарофе, Христо Йоцов и китариста Александър Логозаров. При записите на пиесите към тях се присъединяват Михаил Йосифов (тромпет) и Константин Костов (пиано). В композицията, дала име на албума, се включваи Александър Андонов – DJ Vagabond. В албума има и нов вариант на известната българска народна песен „Росни ми, росни, росице“. В нея специални гости са джаз певицата Марина Господинова и саксофонистът Владимир Кърпаров, който от години развива изключително успешна кариера в Германия.

В Ecology Димитър Карамфилов отдава своята почит към пианиста Васил Пармаков – много талантлив джаз музикант, който за съжаление вече не е сред нас. През годините двамата са работили заедно в различни проекти. От него взех и философия, и дълбочина, защото той беше наистина дълбок музикант и дълбоко човешко същество. – спомня си контрабасистът. В албума той включва и пиесата Parmak Bey – една от любимите композиции на пианиста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15