Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Диана Дафова за своето участие в международния проект

БНР Новини
Снимка: архив

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая „добър човек“ е свободен превод на „вайшнав“ – човек, предано отдаден на Вишну, върховен бог в индуизма. „Вайшнав Джан То“ бил любим бхаджан (молитвена песен) на Махатма Ганди и неизменно бил сред молитвите, които пеел преди да започне ежедневните си дейности. През следващата 2019-а се навършват 150 години от рождението на бащата на индийската нация, но честванията по този повод вече започнаха. Част от тях е глобален проект, свързан с „Вайшнав Джан То“ като олицетворение на идеите и делото на Махатма Ганди.




Проектът е иницииран от индийското правителство, а аз бях поканена да участвам от българска страна – разказва известната певица Диана Дафова. – Участват известни имена от цял свят, които изпълняват любимата песен-молитва на Махатма Ганди.  Тя е на езика гуджарати и това беше най-голямото предизвикателство за мен. Трябваше да се направи български аранжимент, който да се придържа към оригинала, но да има и български мотиви. Мисля, че много добре се справихме с вмъкването на българския инструмент кавал в изпълнение на Недялко Недялков. Аранжиментът е на Данаил Драганов, с когото работим повече от 20 години, режисьор е Красимир Илиев. В клипа са използвани кадри от емблематични места в България, предоставени от нашето Министерство на туризма – Стария Пловдив с възрожденските къщи и Античния амфитеатър, Рилския манастир, скалния феномен „Очите на Бога“ в пещера Проходна и др. Според мен се получи доста добър вариант като изпълнение и визуална интерпретация на тази песен. Тя вече е в специална платформа, подготвена за годишнината, в сайта на индийското правителство, в различни социални мрежи. Преди дни получих едно трогателно за мен писмо, в което министърът на външните работи на Индия г-жа Сушма Сварадж изказва благодарности за моето участие в този проект, който не само допринася за връзките между отделните култури (посоката, в която работя от години), но и самата песен и проектът продължават делото на Махатма Ганди – символ на посланието за мир в света и ненасилие. Ако цитирам буквално писмото, моето изпълнение е прозвучало в различни страни и одобрено от индийската аудитория и световната общественост.


Само месец преди да започне работа върху „Вайшнав Джана То“ Диана представи клипа към „Пречистване“ – една от последните ѝ авторски песни.

Получи се интересно съвпадение – поканата от индийското правителство дойде в момент, в който работя усилено върху моя глобален проект „Един свят в хармония“, част от който е „Пречистване“. Посланията, които отправям чрез своята музика и едноименния спектакъл, са за обединение, хармоничен живот, мир, толерантност, обич между хората. Тя е с индийски мотиви, текстът е на английски, хинди, санскрит, има и фрази на пали. Това отново е международен проект. Аз съм автор и продуцент на целия проект, а текстът е от английски поет. Всички ние обединихме усилия, за да покажем богатата индийска култура, но преплетена с елементи от европейската традиция. Видеоматериалите, които използваме в клипа, са от прекрасни храмове и местности в Индия – кадри с високо качество, заснети от известна филмова компания от САЩ. Представих проекта в София и скоро след това посланикът на Индия у нас г-жа Пуджа Капур отправи към мен покана да изпълня любимата песен на Махатма Ганди. Клипът „Вайшнав“ има и субтитри на български език, тъй като посолството на Индия у нас планира обиколка из страната ни във връзка с честванията на бележитата годишнина, на която моят клип ще бъде показван. През цялата следваща година по цял свят ще бъдат организирани различни тържествени събития в почит на Махатма Ганди. Във финала на видеоклипа сме включили една негова прекрасна мисъл: „Ако повече хора се обичат помежду си, светът ще бъде едно много по-добро място за живеене“. Вярвам, че всички ние дълбоко в сърцата си знаем това, но прилагането му на практика е трудно. Необходимо е осъзнато да правим усилия в тази посока, независимо от своята национална и религиозна принадлежност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05