Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млада българка живее в дивите гори на Норвегия, за да изследва вълците

Снимка: личен архив

Златина Христова от Велико Търново е сред малкото хора, дръзнали да участват в програма за проучване популацията на вълците в Норвегия. 28-годишната българка е ангажирана в специализиран проект, а работата ѝ е да фотографира животните, които са защитени от държавата, но въпреки това са обект на незаконен отстрел там. Златина работи в екип с норвежки гражданин, който се е посветил на каузата за опазване на вида.

Мисията на Златина е за 6 месеца, а през това време обитава специална къща в северната част на Норвегия. Работата изобщо не е лека, макар на пръв поглед да изглежда  като приятно прекарване с фотоапарат в ръка – казва Златина. По нейните думи вълците са изключително интелигентни животни и нямат нищо общо с образа им в народните приказки като глупави и податливи на чуждо влияние същества. Фотографката, прекарала много часове в наблюдения, казва, че тези бозайници са особено задружни и неслучайно се движат в глутница. Особено предпазливи и съобразителни са, когато в групата има бременна вълчица. Тогава работата на Златина става много опасна, защото обонянието на вълците засича всякакви обекти на голямо разстояние. Златина разказва, че е имало случаи на ранени нейни колеги, затова малко хора поемат риска да изследват вълците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41