Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

Снимка: архив
В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони явленията ще бъдат интензивни. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София – около 30°.

В планините
ще бъде предимно слънчево. Около и след обед над масивите в Западна и Централна България ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд с гръмотевични бури и условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 24°, на 2000 м – около 17°.

По Черноморието
ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат 26°-28°, а на морската вода – 25°-26°, на север от нос Калиакра – около 23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В северозападната част на Балканите ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, както и гръмотевични бури. Над югоизточната част ще бъде предимно слънчево с високи за периода температури. В Атина и Букурещ ще бъде 35 градуса, в Истанбул – 31, в Белград – 30.

Останалата част от Европа – на Пиренеите, в Ирландия и Шотландия ще завали дъжд. Горещо ще остане в югоизточната част на Великобритания. В повечето райони от Франция и Германия, Белгия, Нидерландия, Дания, Полша, южните райони на Скандинавския полуостров, балтийските страни, Беларус и Украйна също ще бъде топло за периода. В централните райони на Европа и в Северна Италия ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В северните райони на Скандинавския полуостров и Финландия, както и в Европейска Русия облачността ще бъде променлива, на места с валежи. 

В Мадрид ще бъде 34 градуса, в Рим и Париж – 30, в Стокхолм – 29, във Виена и Санкт Петербург – 27, в Мюнхен – 26, в Москва – 24.
В Ню Йорк ще бъде 35 градуса, в Чикаго – 29, в Кейптаун – 20, в Мелбърн – 13.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28