Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Там, където се преплитат легендите от времето на траките с модерните технологии във винопроизводството



Мелнишкият край е известен с характерните си вина. Сортовете Широка мелнишка лоза и Ранна мелнишка лоза, познат като Мелник 55, виреят единствено в долината на река Струма, а вината, произведени от тях, съхраняват и развиват българските винарски традиции. Природата и специфичния климат в региона на Мелник, допълнени от чистотата на околната среда, допринасят за високото качество на продукцията.



„Вила Мелник“ е разположена сред живописни лозя в местността Бели брег край с. Хърсово. Отличава се с това, че е семейна изба с близо 200 годишни традиции. Виното ѝ е произведено при стриктна организация на работата и голямо уважение към семейните ценности.Избата е включена в първата по рода си „Книга на фамилния бизнес в България 2017“ – издадена от Сдружението на фамилния бизнес в страната ни. Целта е да се почерпи от личния опит на успешните семейни компании, които са гръбнака на икономиката. От това издание научаваме, че идеята за съвременното шато се е зародила в младежките години на Никола Зикатанов, като начин да съхрани семейния поминък и преклонение към традицията, културата и природата на Мелнишкия регион, откъдето произхожда фамилията му.



За винопроизводството в района може да се говори много, а най-добре е, когато за него разказва човек, който от години е в този бранш. Таня Михайлова не е родственик на собствениците на винарната, но от години е свързана с тях чрез работата си. Много ми харесва да съм част от тази винарска изба, най-вече защото трудът ми е насочен и към съхраняване на старите български традиции и тяхното популяризиране в цял свят – казва Таня Михайлова и продължава:

Прието е бутиковите винарни в България по френски или италиански модел да се наричат „вила”, което значи, че са винопроизводител със собствени лозя. Капацитетът на нашата изба е 250 тона за година. Това е неголяма винарна, която си има свои тайни в правенето на виното. Нашите изби са отворени за посетители от страната и чужбина. Тук се правят различни фотосесии, организират се сватбени тържества и по този начин туристите запазват спомен за традициите, свързани с виното в Мелник.



Вече сме популярни не само в България, а и в Европа и в света. Изнасяме вино, основно от местните сортове. Имаме обаче и класически сортове лозя – каберне, мерло, сира. Без тях не може, защото са основни и участват в купажните вина. Гордея се с това, което произвеждаме, затова и толкова години се трудя за тази семейна изба. Не бих заменила работата си с друга. Оценявам и факта, че при нас се работи сериозно, коректно и сме силен и сплотен екип .
 

Таня Михайлова не пропуска да разкаже от личен опит и за удивителните качества на местния сорт – широка мелнишка лоза. Наречен е така заради широките мъхести листа на отглежданата тук лоза. Виното, произведено от този сорт, е второто по популярност чисто българско вино след  Мавруда.



При вкуса на виното се получава особена тръпчивост, ароматът от този сорт е неподражаем,
обяснява Таня Михайлова. В района на Мелник почвите са особено песъчливи, затова този сорт лозя виреят тук и никъде другаде. Има значение и средиземноморският климат, който навлиза по долината на Струма и придава спецификата на сорта. Гроздето от тези лозя се бере последно, защото най-късно зрее и изисква много слънце, за да се получи добро вино. Беритбата е през септември – октомври. В района на Мелник слънчевите дни са най-много на брой, а и топлината е много голяма в тази част на България. Всичко това прави мелнишкия край несравним с никой друг по отношение на винопроизводството.

Снимки: villamelnik.com

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48