Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалното образование не бива да бъде тема-табу за хората със зрителни увреждания



Нездравословното излагане на вредни за зрението лъчения, както и застаряването на населението, превръщат нарушеното зрение във все по-често срещан проблем, за който няма дълготрайно решение. Според статия, публикувана в специализираното медицинско издание The Lancet Global Health, броят на слепите по света нараства, като през 2020 се очаква да достигне до 38,5 милиона души, а до 2050 година – да се утрои до 115 милиона.


България не е щастливо изключение от тази тенденция. Принудени да приемат съдбата си, незрящите хора у нас често стават заложници в собствения си дом, заради непригодната за техните нужди градска среда. Наетите на работа са единици, а всички останали сякаш остават невидими. И все пак, надеждата, че отношението към хората с увреждания в България ще се промени, остава. За това свидетелстват опитите на някои млади предприемачи, приели за своя мисия възможността да накарат хора с подобни проблеми да повярват, че мечтите им могат да станат реалност. Именно вярата в мечтите отвежда двама незрящи младежи при Боян Симеонов и Васил Спасов. Молбата им е само една – да започнат да изучават музика. Откровеността и смелостта им кара Боян да ги представи на своите съмишленици в първото рок училище у нас, но и да помисли сериозно над възможността за разработване на специална програма за обучение по музика на хора със зрителни увреждания. Идеята не е нова за света, но в България реално никой не предлага адаптирано музикално образование за незрящи.

Боян Симеонов и Васил Спасов
Структурата вече е факт, а каква е целта ѝ и с какви средства ще бъде постигната, обяснява Боян Симеонов:

С помощта на програмата, по която искаме да работим, ще им позволим да учат музика като всички останали. За създаването ѝ са заимствани опит и модели от чужбина. Задачата ни сега е да успеем да ремонтираме един кабинет, в който да инсталираме необходимия за обучението софтуер и хардуер и да създадем менторска програма за нашите преподаватели, за да бъдат по-ефективни с тази група деца. Софтуерът включва използването на няколко програми, които ще позволят на децата да разпознават и четат нотите. За тази цел се използва Брайлов принтер за ноти, който ще им позволи да създават или репетират различни пиеси. Не искаме да разчитаме на феномени, които са родени с дарба, а да превърнем достъпа до музикално образование за незрящите в тенденция.

 

За да получат  необходимото финансиране, Боян и Васил описват идеята си под формата на проект, наречен „Виждам чрез музиката“ и кандидатстват по програма, подпомагаща реализацията на социални проекти. В периода 15 януари-3 февруари 2019 г. им предстои участие във финално гласуване, след което ще стане ясно кои 3 от одобрените 5 проекта ще получат средства.Желанието на двамата предприемачи е да завършат идеята си възможно по-скоро, за да могат всички да имат равен достъп до изкуството.



Според Боян шансът на младежите със зрителни увреждания да създадат нещо свое в сферата на музиката с помощта на таланта и знанията, получени от техните ментори, ще им вдъхне увереност, че могат да реализират всичко, което си пожелаят. Музиката е само една от хилядите теми-табу, превърнати от чуждото мнение в нещо невъзможно за хората с увреждания – споделя Боян Симеонов и се надява, че скоро клишетата за „невъзможната реализация“ на тези хората ще отпаднат, а те ще могат да заживеят като всички останали.

Снимки: rockschool.bg

Още от категорията

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

По съседски: Събития с балкански адрес

В Турция ще взимат пръстови отпечатъци на пристигащите чужденци Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая пред..

публикувано на 16.08.24 в 10:50

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33