Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Symphony-Jazz – нов проект на Ангел Заберски-син

Снимка: личен архив
На 20 декември в зала 1 на НДК един от най-добрите български джаз пианисти и композитори Ангел Заберски ще представи своя нов проект, озаглавен Symphony-Jazz. На сцената ще се качат добре познати имена, сред които са Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи и др.

Във формацията като гост-солист съм поканил Александър Деянов-SkilleR – световен шампион по бийтбокс – разказва композиторът. – Освен че ще солира, той ще бъде атрактивен и с това, което прави, ще го видим в една по-различна светлина – в  ролята на перкусионист. А всичко това постига с техника на устата си. Освен него ще представя един изключително талантлив млад кавалджия – Живко Василев. Независимо, че е народен музикант, той е невероятно добър джаз импровизатор. Михаил Йосифов е солист на цялата програма и всъщност тази музика съм я написал специално за него. Изключително съм щастлив, че съм в такава музикална компания. Смятам, че съм написал музика, която е стилово и еклектично съдържана.


Почитателите на джаза и класическата музика вероятно си спомнят за успешния проект на Ангел Заберски „Концерт за 4 рояла“. В него той си партнира с Живко Петров – друг изключително талантлив български джаз пианист. Тогава те отново съчетаха тези два жанра по много оригинален начин. В тази посока Ангел Заберски работи и в Symphony-Jazz. На 20 декември публиката ще чуе нови творби, както и аранжименти на добре познати класически и джазови композиции, направени от пианиста. Някои от тях са композирани специално за концерта и ще бъдат изпълнени за първи път. На сцената, освен споменатите музиканти, ще има щрайх и брас секция. Диригент ще бъде Григор Паликаров. Ангел Заберски има амбицията да представи този проект и в други градове на България.

Още от категорията

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15