Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чергите на Дари греят в ярки цветове и правят хората щастливи


Чергите
ѝ искрят в живи тонове категорични, наситени и ярки, отгледани с любов в цветната ѝ душа. Преди десет години тя и станът се намерили от пръв поглед. И оттогава не се е спряла да тъче.

Прекрачвайки в ателието „Чергите на Дари”, човек се озовава в пъстро и жизнерадостно пространство. На варненската улица на занаятите Дарина Рахнева всеки ден сбъдва мечтата си да втъкава във форми и цветове онзи свой невидим свят, който сам излиза изпод ръцете й, за да я радва, изненадва и вдъхновява.

За първи път Дари се заинтересувала от стана, гледайки през детските си очи как баба ѝ на село с внимание се труди над шарените черги. А като пораснала, тръгнала по селата, та дано намери стара майсторка, която да ѝ разкрие чалъмите на занаята. Учителят обаче я чакал в собствения ѝ град – на съдбоносната за нея дата 2 август 2008 г., когато на панаира на изкуствата и занаятите „Булгарика” я кани да потъче. Половин час по-късно, следвайки наставленията на Веско Фесчиев, вече мятах совалката и се слях със самия стан, спомня си майсторката.

Основните техники при тъкането не са никак сложни, затова и допреди петдесетина години почти във всяка българска къща е имало стан и жените са можели да тъкат – разказва Дарина Рахнева. – Но предполагам, че аз самата ще се уча цял живот на тънкостите в занаята, защото именно това предизвикателство стои пред мен и ми доставя удоволствие.


Оставила зад гърба си частен бизнес, днес Дари издига тъкането в своя професия – освен да изработва красивите си творения, тя предава занаята на деца и с готовност показва техниката на стана на всеки любопитен.


Никога не прави предварителни рисунки и схеми, а се оставя на самия процес – просто сядам и започвам да тъка. С убеждението, че това, което иска да изрази, ще отиде при точния човек.

Понякога самите цветове ме водят, а друг път някоя фигура, която искам да втъка – добавя Дари. – И всеки път е различно – природата или случайно срещнат на улицата усмихнат човек могат да ме вдъхновят да изработя черга. Но винаги залагам на авторските модели, въпреки че ползвам и традиционни орнаменти, които са типични за старите килими и тъкани. Тези форми обаче преработвам през собствената си призма, тъй като вярвам, че бъдещето на занаята е в съвременното му звучене. Що се отнася до старите български килими разбира се, те имат своето очарование, но за да може моите черги да бъдат постлани в съвременните домове, те трябва да имат модерно излъчване.


Всяка черга на Дари се различава от предишната, има си име и носи послание – например тази с втъканите две водни кончета и теменужка. По думите на майсторката, теменужката символизира скромност, искреност и вяра, а водното конче се носи над водата и вятъра до последния си миг. Така че нека живеем до краен предел за мига, но и не забравяме да бъдем скромни, искрени и да вярваме в доброто.


Кодирайки послания в произведенията си, Дари всъщност продължава традицията на старите времена, когато орнаментите са предавали информация. Когато, да речем, девойката е намирала свой избраник, тя е сядала пред стана и е вграждала съответния елемент като известие до своите родители.

Традициите са нещо, което всички ние трябва да помним – казва още Дари, добавяйки че само ако знаем миналото си, ще имаме и бъдеще. – Надявам се да не допуснем те да отмрат – още повече, че ние само осъвременяваме моделите, докато техниките си остават автентични, същите, които са се ползвали и в древността. Затова се радвам, че все повече хора проявяват интерес към тъкането и с нескрита гордост мога да кажа, че в моя роден град доста колеги вече професионално се занимават с този занаят.


И една от тях е Дари, която зад стана грее в усмивка: Дните ми минават в щастие, защото работя това, което ми доставя удоволствие.

Снимки: личен архив


Галерия

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29