Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разкрива тайните на антична Аполония

Снимка: sofiahistorymuseum.bg
Експонати от колекцията на Лувъра разказват историята на Аполония Понтийска (днешен Созопол). Световноизвестният френски музей изпрати у нас множество артефакти, сред които бронзова статуя на божеството Пан, фрагмент от плоча с воини, глинена плочка от остров Св. Кирик, датирана от края на VI и началото на V в. пр. Хр, бюст на жена, датиран към 120 г. сл. Хр. и др. Археологическите проучвания на Аполония  са започнати още през 1904 година от френския дипломат барон Жул Александър Дегран и продължават до ден днешен. Всички експонати са подредени в изложба, проследяваща историята на града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура и всекидневен живот. Тя съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания в ежедневието. Сред тях са ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинсета и мида с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др. Домакин на експозицията “Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” до 10 март 2019 година е Регионалният исторически музей-София.

Още от категорията

САЩ инвестират 240 000 долара в център за изкуство и култура във Варна

САЩ инвестират 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това обявиха от посолството на САЩ в София. Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа..

публикувано на 25.09.24 в 22:32

„Времеубежище“ е претендент за шведската международна литературна награда

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на шведски от Хана Сандборг е сред петте книги, включени в краткия списък на Шведската международна литературна награда. Това е уникална награда, която отличава както автори, така и преводачи...

публикувано на 23.09.24 в 14:31

Културен фестивал в село Хухла събира гърци, турци и българи

В ивайловградското село Хухла за 26-ти пореден път се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла-2024". До 23 септември три етноса – българи, гърци и турци се събират на площада на Ивайловград под мотото "Човечност без граници". Вдъхновител и..

публикувано на 22.09.24 в 10:10