Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разкрива тайните на антична Аполония

Снимка: sofiahistorymuseum.bg
Експонати от колекцията на Лувъра разказват историята на Аполония Понтийска (днешен Созопол). Световноизвестният френски музей изпрати у нас множество артефакти, сред които бронзова статуя на божеството Пан, фрагмент от плоча с воини, глинена плочка от остров Св. Кирик, датирана от края на VI и началото на V в. пр. Хр, бюст на жена, датиран към 120 г. сл. Хр. и др. Археологическите проучвания на Аполония  са започнати още през 1904 година от френския дипломат барон Жул Александър Дегран и продължават до ден днешен. Всички експонати са подредени в изложба, проследяваща историята на града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура и всекидневен живот. Тя съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания в ежедневието. Сред тях са ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинсета и мида с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др. Домакин на експозицията “Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” до 10 март 2019 година е Регионалният исторически музей-София.

Още от категорията

Посланик Григор Порожанов (вдясно), директорът на БКИ - Берлин Борислав Петранов (вляво) и кметът на Елванген Михаел Дамбахер

Обсъдени са възможностите за засилване на културното сътрудничество с Елванген, Германия

Българският посланик Григор Порожанов и директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов проведоха среща с кмета на Елванген Михаел Дамбахер, с когото обсъдиха сътрудничеството в сферата на културния и исторически туризъм,..

публикувано на 10.10.24 в 16:29
Алцек Мишев в София

Филм за авангардиста Алцек Мишев дава старт на Дни на българското кино в Братислава

Тази вечер от 18:30 ч. в кино "Люмиер" в Братислава официално ще бъдат открити Дните на българското кино в Словакия с премиерата на документалния филм "Да летиш с плавници" . Той е посветен на забележителния художник и авангардист Алцек Мишев,..

публикувано на 09.10.24 в 07:15

Експонати от "златния фонд" на българската карикатура са изложени в Претория

Представителна изложба "Нашият общ свят – усмихнати послания от България" може да бъде разгледана до 11 октомври в библиотеката на град Претория, Южна Африка. Изложбата се организира от Посолството на България в Южна Африка в партньорство с Музея на..

публикувано на 08.10.24 в 20:46