Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълнуващият път на българската фотография

Между ранната мечта и професионалното израстване



Мечтата на човечеството да запечата образи върху чувствителен на светлина екран е още от V-IV в. пр. н.е., а може би и по-рано. Днес едва ли има човек, който да не се наслаждава и да не експериментира с цялото многообразие, което носи сбъдването на тази човешка мечта – фотографията. В превод от гръцки думата фотография означава техника на рисуване със светлина. Постепенно фотографията се е превърнала в неразделна част от графичните изкуства.

Първата съхранена фотографска снимка на българи е от 1842-1843 г., направена във Виена, на нея е деецът на нашето Възраждане Тодор Минков със своята майка (на снимката вляво). Първите български фотографи творят в Централна Европа и големите градове на Османската империя, а през 1897 г. е създадено първото българско любителско фотографско дружество в София с председател Васил Златарски. В самото начало на XX започва да се развива фотожурналистиката и преобладава репортажната фотография.Тогава са направени първите цветни снимки в страната ни.

Развива се и художествената фотография, която през 1957 г. в България е призната за изкуство.Любопитен факт е, че през 1955 г. са направени първите български цветни снимки с научна цел, а две години по-късно е заснет и първият научно-медицински цветен филм. Така фотографията у нас добива популярност във всички области и цяла плеяда талантливи творци са записали имената си в историята на документалната, художествената, научната, а днес и на бизнес фотографията.

Интересът към изкуството на снимането като професионално занимание сега е още по-голям. Тънкостите на науката и занаята се преподават в престижната Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография. Тя възниква като Средно училище по книгопечатане и графични изкуства през 1923 г. и до ден днешен е едно от предпочитаните учебни заведения в страната. Това е и едно от малкото училища у нас, което дава възможност за успешна професионална реализация след завършване на средно образование. Известните личности, възпитаници на гимназията, също са мерило за изградения висок стандарт на прием и преподаване.



Тази година училището чества 95 години от създаването си. Празничната програма започна с изложба на ученически творби от последните десет випуска. Сред тях има и снимки, участвали в национални и международни фотоконкурси.Изложбата е показана в галерия „Дебют” – част от Художествената гимназия „Илия Петров” в София и ще остане там до 18 януари. В програмата за честванията през годината следват още публични изяви, свързани непоказвани творби на учениците и техните преподаватели. Обучението при нас е съвсем сериозно – от VIII до X клас се изучават основите на фотографията, а след това в XI и XII е същинската творческа част, когато децата се съсредоточават върху тънкостите в занаята. – казва Димитър Владимиров – преподавател по обща фотография в гимназията.



Това е основният предмет на обучението по фотография като през годините с колегите разменяме темите, в които преподаваме, например художествена, цветна, научна фотография. История на българската
фотография учениците изучават по-сериозно чак в началото на XII клас.. По време на Възраждането в България фотографията много бързо достига европейските стандарти. Тя започва да се изучава под формата на кръжок в тогавашното полиграфско училище. През 60-те години на XXвек в гимназията преподава Янка Кюркчиева – международно признат творец и автор на специализирана литература в сферата на фотографията. Тогава гимназията се превръща в първото и единствено място, което дава пълноценно обучение по фотография. Днес вече имаме специалности като компютърна графика, графичен дизайн, библиотекознание. При нас преподава Стефан Маринов – професионалист в областта на анимацията, която е сред по-новите специалности тук. Не може да се каже към коя специалност учениците имат най-голям интерес, защото, кандидатствайки в гимназията, голяма част от тях записват повече от една специалност, а системата позволява в по-късен етап от обучението да променят своя профил по желание. Ние напътстваме учениците основно в професионален план, но до голяма степен застъпваме и творческата част от фотографията. Помагаме им сами да изберат пътя, по който ще се развиват.

Снимки: Ани Петрова, личен архив и архив

Галерия

Още от категорията

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48
Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за..

публикувано на 19.07.24 в 10:16