Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирът – най-важният фактор за съществуването на ЕС

Снимка: БТА
Европа е на кръстопът, а хубавото когато се намираш на кръстопът е, че можеш да избереш правилния път. Съществува обаче и риск да тръгнеш по грешния – заяви по време на дискусията „Три перспективи за бъдещето на обединена Европа“ вицепремиерът Томислав Дончев. Според него една от причините за това е, че през последните 10-15 години ЕС се е превърнал в администрация, която констатира и управлява последиците от всевъзможни кризи – финансова, бежанска и т. н.

Този стил на управление е лишил цяло едно поколение европейски политици от възможността да останат в историята като онези, поставили и постигнали новата голяма цел, която да придвижи съюза напред – допълни Дончев. Ако се върнем назад в историята, подобни постижения са Шенген и общата европейска валута. Домакин на дискусията за бъдещето на Европа, бе председателят на клуб „Милениум“ Румен Чолаков. Припомняме, че сдружението, създадено с нестопанска цел през 2016 година, обединява български граждани живеещи и работещи в чужбина, родени след 1981 година. Макар да са устроили живота си зад граница и да се завръщат у нас често, но за кратко, членовете на клуба имат много идеи, които искат да постигнат в името на една по-добре уредена и просперираща България. Дебатът, който организираха е първата от серия срещи, които младите хора ще проведат през настоящата година. Темата е особено актуална именно сега – в навечерието на европейските избори, чиито резултати ще предопределят развитието на европейския проект през следващите пет години. Опасността от радикални промени и смяна на курса в управлението на ЕС става все по-реална, но въпреки това оптимизмът в думите на Румен Чолаков ни кара да вярваме, че независимо от резултатите през май, съюзът ще се съхрани:

Аз твърдя, че моето поколение е най-европейското в историята на човечеството. Ние се възползваме най-много от европейската интеграция и привилегиите на ЕС и няма как ние да бъдем други, освен проевропейски настроени. Референдумът за Брекзит доказа, че във Великобритания демографията оказва голямо значение върху гласуването. Повече от 2/3 от най-младите подкрепят оставането в ЕС. Подобни са настроенията на цялото поколение в Европа. Затова според нас е важно да задълбочим европейската интеграция и да загърбим националистическите и евроскептични идеи.

Тази теза бе подкрепена и от Томислав Дончев, за когото проблемът е не толкова оцеляването на съюза, колкото факта, че при победа на евроскептиците, през следващите пет години Европа ще изпадне в застой.

Освен опасни, крайният национализъм и евроскептицизъм са течения, на които не може да се разчита за дълго време. Макар да изглежда примамлива, играта върху тънките струни на общественото недоволство може да донесе само временно превъзходство или преимущество на антисистемните играчи. Евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заяви че, за да съществува, национализмът има нужда от враг. Дали това ще бъдат бежанците, етническите малцинства или нещо друго е без особено значение. В един момент обаче националистът започва да вижда врагове навсякъде около себе си и се превръща в заплаха за околните или за страната, в която живее. Затова според Станишев най-важната ценност на ЕС е тази, че близо 70 години държавите членки живеят в мир, извоюван с цената на много човешки животи. Що се отнася до европейските избори, семейството на европейските социалисти си поставя амбициозната цел да бъде в ядрото на нов лявоцентристки алианс, който да има достатъчно гласове в ЕП, за да бъде избран техният кандидат за президент на ЕК – Франс Тимерманс, както и да разруши хегемонията на Европейската народна партия начело на Комисията.


Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45