Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Еврика“ разкрива тайни от света на науката в Европейската столица на културата


Детският научен център „Музейко“ гостува в Пловдив със своята нова изложба „Еврика“. Тя остава в Града под тепетата през цялата 2019 г., за да запознава жителите и гостите на Европейската столица на културата с многобройни любопитни открития и тайни от научния свят. Малка част от въпросите, на които експозицията дава отговор са: кога е създаден първият телефон, как е открит телевизорът и какво представлява фоноаутографът – най-ранното устройство за звукозапис, състоящо се от акустичен конус, мембрана и игла, която издавала звук при допир до повърхността му.


Интерактивните инсталации пък позволяват на малки и големи да дадат воля на своето въображение, да експериментират и създават онова, за което винаги са си мечтали. Домакин на това пътуване из невероятния свят на науката и откритията е Регионалният исторически музей в Пловдив.

Снимки: plovdiv2019.eu

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Стилияна Николова

Българските гимнастички спечелиха още пет медала на Световната купа в Румъния

Победителката в многобоя на Световната Чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока Стилияна Николова прибави още три медала от финалите на отделните уреди. Тя завоюва сребърни медали на обръч, топка и бухалки. Другата българка..

публикувано на 14.07.24 в 17:13
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36