Пловдив - Европейска столица на културата 2019

В рубриката „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ Радио България представя някои от акцентите в културния календар на първия български град, избран за културна столица на Европа.

Тук ще откриете и любопитни материали за историята, бита и специфичния дух на един от най-старите живи градове на континента - Пловдив.


Всеки трети пловдивчанин е посетил поне едно културно събитие през годината в родния си град

Седемдесет и четири на сто от пловдивчани са посетили поне едно културно събитие в родния си град през настоящата година благодарение на инициативата „Пловдив – европейска столица на културата”, стана ясно на международната среща „Поглед назад с..

публикувано на 30.11.19 в 10:00

Пианисти от девет държави с концерти в четири града на България

Шестнадесет пианисти от Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, България и Филипините ще изнесат 4 концерта в българските градове, участвали в надпреварата за европейска столица на културата – Пловдив (на 16 ноември), София (на 18..

публикувано на 16.11.19 в 10:10

„Почеркът на Пловдив“ – психологически портрет на града, претворен в шрифт

В Деня на славянската писменост – 24-ти май, в Пловдив стартира кампания под мотото “#пишанаръка”, посветена на кирилицата и нейното специално място в световната култура и в програмата на Европейска столица на културата. Идеята бе да се насърчи..

публикувано на 01.11.19 в 12:54

„Нарцис и Ехо“ е творба, съчетала всички изкуства

„Нарцис и Ехо“ е съвременен поглед към древния мит за влюбения в себе си младеж и нимфата, която се омайвала от собствения си глас. Спектакълът е създаден под ръководството на утвърдени имена − Недко Солаков (художник), Георги Господинов..

публикувано на 01.11.19 в 12:42

Джон Скофийлд и други световноизвестни музиканти на Plovdiv Jazz Fest

Джаз фестът в Пловдив кани своите почитатели между 31 октомври и 2 ноември. По традиция концертите са в Дома на културата „Борис Христов“. Всяка от вечерите има своя тема, програмата е наситена с известни имена, нови проекти и много хубава музика...

публикувано на 29.10.19 в 13:28

Нов живот за древната епископска базилика в Пловдив

През 313 г. император Константин Велики наложил Миланския едикт на толерантността, с който признал християнството за равноправна религия в Римската империя. Започнали градежи в прослава на християнския Бог, ала по великолепие и красота никой храм..

публикувано на 25.09.19 в 12:02

Ани Пилибосян между Пловдив и Париж

Ани Пилибосян е родена и израсла в София, там учи и завършва образованието си, а после става гимназиален учител по френски език. След това животът ѝ се завърта така, че заминава за Франция, където създава семейство. Винаги се връща в България, а от шест..

публикувано на 18.09.19 в 13:50

„От огъня – огън“ – празници на Стария град в Пловдив

Огънят, който сгрява и създава усещането за дом, ще свърже в топла нишка събитията от фестивала “Празници на Стария град”. В преддверието на есента пловдивчани ще вдъхнат живот на улиците и къщите в старинната част на своя град, преплитайки древно..

публикувано на 13.09.19 в 12:30

Изложба в Пловдив представя оръжието като накит за мъжа

До 30 ноември жителите и гостите на Пловдив могат да посетят изложба та „Със сабя френгия, с пушка бойлия…“, която ще ги накара да преосмислят досегашното възприемане на оръжието като символ на господство и власт. Целта е да покажем..

публикувано на 12.09.19 в 12:03

Три огромни луни ще осветяват нощния пловдивски фестивал

Площадите, църквите, галериите, но и потайните кътчета на древния Пловдив ще се превърнат в споделени пространства на изкуство, ценности и визии за света. След едногодишна пауза фестивалът “Нощ” отново ще спусне ефирен воал от звезди над града, за..

публикувано на 11.09.19 в 12:27