Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан: Куба вярва, че силата на Европа е в нейното единство

Снимка: Миглена Иванова
На 16 януари т. г. в сградата на Съюза на българските журналисти със съдействието на асоциацията за приятелство „България-Куба“ се проведе среща на посланичката на Куба у нас Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан с журналисти и приятели на Острова на свободата. В неформална обстановка посланичката разказа за Куба днес, 60 години след революцията, както бе обявена темата на срещата.

Революцията в Куба побеждава на 1 януари 1959 г., сваляйки от власт диктатора Фулхенсио Батиста. Две години по-късно САЩ къса дипломатически отношения с острова, а през 1962 г. въвежда срещу него пълно ембарго, което остава в сила до днес. Мнозина се питат, как успяваме да оцелеем. Отговорът е – благодарение на силата на кубинския народ, а така също на голямата международна солидарност по отношение на Куба. За нашата страна е изключително важна и подкрепата на България през всичките тези години“, – коментира кубинската посланичка.

Допълва, че в годините след победата на революцията хиляди българи – специалисти в различни области, са работили в Куба и са помагали за изграждането на социалната и икономическата система в страната. На част от тях децата им се раждат на кубинска земя или срещат там своите половинки, имат внуци, които са кубинци. Затова връзката между Куба и България е много специална, подчертава Каридад Ямира Куето Милиан. 

Днес Куба вижда в науката възможност за преодоляване на икономическите проблеми на страната. Успехите на кубинската наука са добре известни по света – в областта на биотехнологиите, лекарствата срещу рака, туберкулозата, диабета. Кубинските лекари също играят важна роля в световното здравеопазване. Те отиват в Африка да се борят срещу ебола, в Хаити, в различни части на Латинска Америка, където местните лекари не искат да отиват, в най-откъснатите райони на Амазония, посочва кубинската посланичка. Всъщност, може би това е добра сфера за евентуално бъдещо сътрудничество между нашите две страни, предвид кризата с медицинските кадри, която изпитва България?

Каридад Ямира Куето Милиан връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев в края на ноември 2018 г. Затова Радио България я попита какви ще бъдат приоритетите в работата ѝ като посланик на Куба в нашата страна. А тя отговори: Първата ми задача е да съдействам за развитието на приятелските отношения и разбирателството между нашите два народа, уважението, независимо от нашите различия, да съсредоточим вниманието си на това, което ни обединява и да оставим настрана това, което може да ни разделя. Това е основната задача на дипломацията. Също така ще се съсредоточа върху възобновяването на икономическите и търговските връзки, възможностите за инвестиции, връзките в областта на културата и образованието.

По време на срещата кубинската посланичка се спря и на други актуални теми, като тази за румънското европредседателство и за Европа на две скорости. Една от изключително обсъжданите тези дни теми е поемането на председателството на Съвета на ЕС от Румъния на ротационен принцип. Някои казват, че тя не е готова за европредседателството. Много е важно обаче Румъния да бъде подкрепена. Ние сме убедени, че всяка страна, колкото и малка да е тя, трябва да има равен шанс. Куба вярва, че силата на Европа е в нейното единство, и че не трябва да има Европа на две скорости, изтъкна Каридад Ямира Куето Милиан.

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00