Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Драганов строи първия български орган в музея „Земята и хората“

Само след няколко месеца първият изцяло български орган ще изпита своята мощ, енергия и обсебваща сила в Музея с кристалите.

Сред природните богатства на музея “Земята и хората” един млад български музикант преследва сизифовската си мечта и сам строи орган. И макар царят на инструментите отдавна да звучи в някои концертни зали, те до един са изработени в чужбина и единствено сглобени у нас.

Идеята да построя орган се роди още в музикалното училище, когато се запознах с творчеството на Бах, Пахелбел, Букстехуде – разказва Росен Драганов. – Но това бяха смели мечти, които започнаха да придобиват някаква реалност едва в Музикалната академия. След като успях да изработя педална клавиатура (педалиера), проф. Нева Кръстева, в чийто клас по орган бях, ми позволи да поддържам инструмента в концертната зала като акордьор. И така започнах – най-напред свързах клавиатурата, на която се свири с крака, с рибарска корда към пианото, после изработих още една педалиера, захванах се и с направата на малък домашен орган. Тръбите бяха от PVC, а за въздушна камера използвах барабаните на три перални. Начинанието обаче се оказа доста аматьорско.



Чалъмите на органостроителството – както се нарича изработването на най-големия музикален инструмент, Росен научава от специализираната литература, която му предлага проф. Нева Кръстева и от интернет. Но най-вече “крадейки” занаят от германския органостроител Йенс Щайнхоф, на когото помага да ремонтира органа в концертната зала на академията и да монтира по-малкия му събрат в един от кабинетите.

От 2009 г. Росен започва да събира материали, машини, инструменти, подготвяйки се да осъществи мечтата си. Трябва да разбираш от металообработване, от дърводелство, но най-вече да бъдеш на ниво в музикантската част – да имаш усет и да знаеш къде и как да разположиш всяка секция на органа, добавя той.



Инструментът ще има 31 регистъра, два мануала и стандартна педална клавиатура.
Близо 2000 тръби ще бъдат разположени върху фасадата. Половината от тях вече са готови, както и рамката – основа на органа и въздушните камери. Освен това с майка ми изработихме турбината и стигнахме до меха, който е главният резервоар, разпределящ въздуха. Колко време обаче остава до пълното изработване на органа – това за мен е най-сложният въпрос. В смелите си предвиждания смятах, че ще приключа до една година, но вече надвишавам втората, а инструментът все още не е засвирил. Все пак се надявам до няколко месеца той да зазвучи с основните си регистри, които са между 20 и 25. А за останалите и за довършването на облика на целия инструмент ще се наложи търсенето на финансова помощ.



В западните страни един орган струва между милион и 1,5 млн. лева. Росен обаче строи своя инструмент, разчитайки единствено на помощта на семейството си. Директорът на музея Чавдар Начев казва, че не е искал средства от Министерството на културата, а за кампания за спомоществователство ще мисли, когато органът бъде готов.

Снимка: личен архивКогато Росен ми предложи да построи орган, трябваше да проуча дали идеята му е осъществима – заявява още той. – Тогава ме заведе в музикалната академия и в зала “България”, за да видя другите органи и разбрах, че те не са достъпни за децата. Докато в музея инструментът ще може да се използва от младите хора веднага след приключването на работния ден – за уроци, репетиции, майсторски класове.

За премиерата на своето “дете” майсторът вече е получил съгласието на проф. Нева Кръстева. Самият той също ще изсвири някои от композициите си. И отсега уверява, че в онзи предстоящ тържествен ден, ако затворим очите си и се оставим на божествените звуци, ще се почувстваме като в храм.


Снимки: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15