Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям успех на Софийската филхармония на първото й турне в Китай



В 90-годишната история на Софийската филхармония за първи път оркестрантите се срещнаха с китайската публика. Музикантите изпратиха 2018 г. на сцената на препълнената зала в Чунцин – един от четирите най-големи града в Китай.

Владимир Джамбазов, дългогодишен валдхорнист в оркестъра, композитор, а в случая – организатор на турнето, споделя впечатления:

Важно е, че това беше едно изключително успешно първо турне в Китай. Аз имам честта да съм вече 38 години в този оркестър и с него съм пътувал къде ли не, включително и в държави от далечния Изток. Но за първи път свирим пред китайска публика. И аз, и моите колеги сме изключително щастливи, че след това наше първо посещение, поне 10 000 китайци знаят къде е България и какво е българското музикално изкуство. За 20 дни бяхме в 12 града – Шанхай, Далиян, Ченгду, Нингбо, Пекин и др. Бяхме и в Чонкин, който се оказва с 30 млн. жители. Това е едно малко градче за техните разбирания, в което живеят 14 етноса. Мащабите са огромни и няма как човек да си ги представи, докато сам не ги види. Успяват да реализират огромни проекти, а за да ги осъществят, строят и съответните зали. Нашият оркестър свири в чисто нови концертни зали, които, по архитектура и акустика, не мисля, че имат база за сравнение с други по света. Знаем, че през последните години Китай е изключително отворен за култура. На концертите ни имаше много деца, дошли заедно с родителите си.

Константин Илиевски
Организацията по това турне бе доста сложна, най-вече заради дългите и многобройни полети. За времето, в което бяхме там, се налагаше почти ежедневно да пътуваме със самолет на големи разстояния. На турнето замина около половината от състава на Филхармонията – 52-ма души. Солистите, които бяхме поканили за турнето, бяха сопраното Мария Цветкова-Маджарова и тенора Деян Максимович (от Сърбия). Програмата, която представихме – творби от Щраус (баща и син), арии от опери и оперети, Унгарски танц от Брамс… репертоар, добре познат за нас, но не особено за китайската аудитория. С тази музика отбелязахме Коледа и Нова година там. Тези празници, независимо, че не са от местната култура, китайците се стремят да приемат и да се приобщят към тях, като част от отварянето на страната към света. Наблюденията ни са, че публиката е изключително любознателна и много музикална. Слушаха с голям интерес, често се забелязваше в публиката как някои хора си отмерваха ритъма на даденото произведение с една ръка, а децата копираха възрастните.

Двама диригенти деляха пулта на концертите в Китай – Константин Илиевски и Антъни Арморе (Италия/САЩ). Много медии отразиха изявите на Софийската филхармония. Още докато съставът е бил там, е получил и нови предложения за следващи гостувания в Китай.

Снимки: личен архив

Още от категорията

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15