Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите „Сирак Скитник” 2018 – знак за памет и устойчивост във времето

Диригентът на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин с голямата награда „Сирак Скитник“, присъдена на радиосимфониците.

На 25 януари се навършиха 84 години от създаването на БНР. Празникът събра много служители на радиото от различни поколения, както и приятели, за които обществената медия е хранилище на българския дух и достойнство. На тържествена церемония беше връчена наградата „Сирак Скитник“ за 2018 година, която се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия.

Призът е учреден през 2001 година и носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник (1935-43г.), талантлив художник, критик, поет, театрал и общественик.С оглед дейността на Българското национално радио като обществена електронна медия, наградите са обособени в три категории: голямата награда – за значим принос в развитието на радиото, награда за радиожурналистика и награда за радиопредаване – за екип, откроил се с професионализъм и оригинални идеи през годината.

Носител на голямото отличие „Сирак Скитник” 2018г. е Симфоничният оркестър на БНР. През миналата година се навършиха 70 години от създаването му, а радиосимфониците осъществиха успешно турне в Южна Корея, записаха знакови творби на големия български композитор Панчо Владигеров, които ще бъдат включени в юбилеен компактдиск по повод 120 години от рождението му. Оркестърът активно участва в различни форуми, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС. Сериозното развитие на оркестъра до равнището на авторитетен професионален състав започва при маестро Васил Стефанов, последван от плеяда изключителни диригенти – Васил Казанджиев, Александър Владигеров, Милен Начев, Росен Миланов, Емил Табаков и Росен Гергов. Статуетката „Сирак Скитник”, изработена от скулптора Вежди Рашидов, бе връчена от председателя на Обществения съвет на БНР Райна Константинова, която каза, че когато говорим за музиката, без която радиото не може, не трябва да забравяме за дарбата, труда, лишенията и характера на хората, които я правят. Тя уточни, че Симфоничният оркестър на БНР е сред най-добрите оркестри в Европа. За нас това беше неочаквана, голяма изненада – призна маестро Марк Кадин в интервю за Радио България:

За нас това е голяма чест и оценка за ежедневната ни работа. Вие ни виждате, че всеки ден сме в радиото и непрекъснато свирим, свирим, свирим. Много е хубаво, че нашата работа, усилията ни се забелязват. Музикантите от оркестъра имаме репетиции дори по два пъти на ден, но това е животът – работа. В България се чувствам като у дома си. От българските композитори предпочитам да поставям класиците Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Марин Големинов. Те са много различни по стил композитори, но много ценни. Най-много държим на качеството на нашата музика. За съжаление в София има концерти, които не са на достатъчно високо ниво, но ние се стремим да бъдем безкомпромисни в нашата работа.

Екип „Драматургични форми“ на програма „Христо Ботев“ взе наградата за радиопредаване, като повод за това е престижната 80 годишнина на Радиотеатъра. Самият Сирак Скитник е имал визионерски поглед, отбелязвайки: „С появяването на радиото у нас се откри един нов вид творба – слуховата пиеса. За съвременния писател се откри една нова творческа област, в която той може да прояви и дар, изобретателност и остроумие, незатрупани от тежкия сценичен аксесоар”. В продължение на 80 години Радиотеатърът е форум за изява на всички големи български драматурзи, актьори, режисьори и композитори. Нали си представяте колко много творци и звукооператори са минали през студио 2 и студио 5 на БНР, за да направят този огромен архив от близо 4 хиляди заглавия – каза Митко Новков – главен драматург на Радиотеатъра при получаването на наградата.

Директорът на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев и Митко Новков (вдясно).

Няма как да не се чувстваш удовлетворен, че тези 80 години на Радиотеатъра бяха удостоени с наградата на името на Сирак Скитник, който е допринесъл много за „слуховите пиеси”, както той ги нарича. От друга страна е огромна отговорност, защото тези 80 години имат тежест и то с големите постижения, които са реализирали колегите преди нашия екип „Драматургични форми”. Така, като говорим за бъдещето, винаги трябва да имаме предвид това толкова задължаващо ни минало. Винаги трябва да знаем, че ние ще се опитваме да защитим, но и ще се опитваме да надскочим тези преди нас. Затова търсим нови форми. Ние правим документални разкази, в които присъстват проблемите на нашето време, но също и портрети на заслужили наши съвременници. Радиотеатърът най-често го свързваме с пиеси и драматургия, но той е много повече.

Марта Младенова с приза за радиожурналистика.Индивидуалния приз за радиожурналистика получи репортерът от програма „Хоризонт“ Марта Младенова.

Тази година Радио България също беше номинирано за голямата награда „Сирак Скитник“. В мотивите за номинацията се посочва, че „Радио България допринесе за утвърждаване на БНР като единствената медия в България, публикувала информация на 9 чужди езика и отразила широкомащабно събитията от календара на българското европредседателство. Радио България може да се похвали и с увеличен интерес към публикациите в сайта. Само за първите 6 месеца за 2018 г. той е нараснал с около 40 процента, а публикациите са прочетени от близо 1 млн. потребители от целия свят.“

Снимки: БТА и Кирчо Стоичков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Варна е домакин на международно състезание с дронове

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще мерят сили край варненския квартал Аспарухово, съобщи БТА. Събитието DRON CUP VARNA FAI 2024 се провежда с подкрепата на Община Варна на 20 и 21 юли в зоната до игрищата на местния парк край Аспарухово...

публикувано на 20.07.24 в 17:15

Над страната ще е топло с превалявания, по морето ще е слънчево

В неделя  от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще е облачно. След обяд на много места ще има крати дъждове, гръмотевични бури и градушки. Слънчево ще е в Югоизточна България и по морския бряг. Минималните..

публикувано на 20.07.24 в 16:24

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19