Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Пловдив и Матера подготвят общ кинофестивал

Пловдив и Матера – две европейски столици на културата с древна история, се обръщат към традициите, търсейки в миналото сходства помежду си, но и поглеждат в настоящето и бъдещето, за да се опознаят и обогатят взаимно чрез езика на изкуството.

СнимкаКогато преди две години режисьорката Милена Кънева присъства на един от фестивалите в италианското градче Матера, чува интересната история за жито, от което в миналото се омесвал чуден хляб. И ѝ хрумва на свой ред да разкаже за лимеца – древна зърнена култура от българската тракийска долина. Така от житните зърна, които прехранвали античните народи в земите на Пловдив и Матера и легендите за превъзходния уханен хляб, се ражда идеята за два съвместни проекта. Единият от тях е кинофестивалът Mestiere Cinema, който ще разказва за различните “занаяти” в киното и първото му издание ще се проведе тази година в двата града.

В Матера има едно антично жито, от което се замесвал най-вкусният хляб – казва Милена Кънева. – То обаче било изгубено десетилетия наред, преди да бъде преоткрито от сенатора Рафаеле Капели и назовано Senatore Cappelli в негова чест. Така в Матера отново започват да месят традиционния си хляб, припознат като културно наследство от ЮНЕСКО.



Когато чух тази история, аз разказах за древното българско жито лимец, открито в тракийска гробница. И на основата на тези две идеи решихме да направим общ проект с изложби и театрални спектакли, една от които – “Песента на хляба”, гостува в София, пресъздавайки легендата за хляба на Матера. Според поверието една девойка, останала сираче, пеела, докато меси хляба, а жените от града минавали под прозореца ѝ, за да попие и тяхното тесто вибрациите на песента. В представлението се включиха дори бабите от Вакарел, които запяха типичните за своя край песни, докато приготвят хляба. Ето така ние замесихме и идеята за кинофестивала – с помощта на хляба и на една импровизирана сватба между италианското зърно и българския лимец
.

„Песента на хляба“
Идеята на фестивала е да обърне внимание на всяка една дейност в киното, без чийто принос не би могъл да бъде завършен нито един филм.

Фестивалът ще бъде посветен на професиите в киното – добавя режисьорката. – А първото му издание ще разказва за филмовата музика, тъй като и в италианската, и в българската традиция има изключително талантливи музиканти. Когато става дума за кино, обикновено говорим за звездите – актьорите и режисьорите, но в него също така се трудят сценаристи, оператори, монтажисти, които често остават на заден план. Това обаче са все професии, без които не може, защото направата на филми е колективно изкуство. И магията му е в това, че всеки допринася филмът да стане прекрасен.

От италианска страна ще бъдат показани творби, снимани в Базиликата – районът, в който се намира Матера, или пък с участието на местни творци. Впрочем, самият град напомня на гигантска филмова площадка с пещерните си домове и криволичещи алеи и стълбища, избран от Мел Гибсън за декор на “Страстите Христови”.



Ще покажем български филми, които не са излизали в Италия, но все още не мога да кажа заглавия, защото подборът им е в процес
– казва още Милена Кънева. – Освен това ще заведем наши композитори в Матера и ще посрещнем италиански в Пловдив, за да се получи истински обмен. Слава Богу, фестивалът няма да има състезателен характер, затова и не сме принудени да избираме нова продукция. Така че на италианската, а и на европейската публика в града ще представим по-скоро своеобразен киноразказ за най-доброто в киното ни през последните години.

Благодарение на значимите събития в своите програми, двете европейски столици на културата привличат туристи от цял свят. Едно от тях ще бъде концертът с филмова музика, изпълнена на сцената на Античния театър в Пловдив от филхармонията на града, в рамките на българо-италианския фестивал Mestiere Cinema.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15