Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Цитат от „Хамлет“ звучи на 32 езика в Пловдив

Отбелязваме Международния ден на майчиния език

Малката базилика в Пловдив
Снимка: bg.wikipedia.org

„Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“ е цитат от една от най-популярните пиеси на Шекспир „Хамлет“. Именно той ще прозвучи на 32 езика в Малката базилика в Пловдив по повод Международния ден на майчиния език, който отбелязваме на 21 февруари. Причината именно английският драматург да бъде избран за автор, чието творчество да бъде четено е тази, че през 2019 година се навършват 455 години от неговото рождение. Цитатът ще прозвучи както в оригинал, така и на български, турски, арменски, иврит, ромски, руски, украински, френски, китайски, немски, италиански, испански, гръцки, чешки, полски, сръбски, албански, шведски, арабски, кюрдски, молдовски, персийски, японски, монголски и азарбейжански. Част от програмата на празника е и представянето на различните държави по света, които имат свои представители в древния, но вечен Пловдив. Сред тях са арменци, евреи, гърци, турци и роми, както и чуждестранни студенти от всички континенти, избрали да учат в университетите на града. Те ще представят своите държави с песни, танци, поезия или различни характерни обичаи. Организатор на събитието е Българо-турският литературен клуб в Града под тепетата. Защо е важно отбелязването на Международния ден на майчиния език и каква е историята на избраната дата 21 февруари, разказва членът на УС на Българо-турския литературен клуб г-жа Шенар Бахар:

личен архивМеждународният ден на майчиния език е обявен по време на Генералната конференция на ЮНЕСКО на 17 ноември 1999 година и се отбелязва всяка година от 2000-та насам, с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие. Датата не е избрана случайно, а в знак на почит към събитието от 21 февруари 1952 година, когато в Дака – столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти, които участват в демонстрация. Те искат техният роден език – бенгалски, да бъде провъзгласен за официален в страната.


Протестите на бенгалците се увенчават с успех едва през 1956 година, когато правителството дава официален статут на бенгалския език.

Всяка година акцентът на честването на Международния ден на майчиния език е различен. „Местният език като фактор за развитие, мир и помирение“ е мотото за настоящото издание, а целта му е да подчертае заслужената роля на всички езици за изграждането и опазването на културната идентичност на народите. В този смисъл да обърнем поглед към Пловдив е напълно естествено, не само заради това, че тази година е Европейска столица на културата, но и заради хилядолетното съжителство на много различни етноси и култури, които са оставили траен отпечатък в културата, духа и бита на града, съществуващ без прекъсване от ІV в пр. н.е.

Начало на празника ще бъде дадено с прочитането на стихотворението „Българският език“ от българския поет, писател и драматург Иван Вазов. То е избрано неслучайно, тъй като с него патриархът на българската литература иска да опровергае съществувалото в края на ХІХ век внушение, че българският е груб и му липсва мелодия. Днес в света се говорят над 6000 езика, като 24 от тях са обявени за официални в рамките на Европейския съюз. Интересен факт, свързан с езиците в рамките на ЕС е, че по инициатива на Съвета на Европа, 26 септември е обявен за Европейски ден на езиците. Една от целите на тази инициатива, която се провежда от 2002 година насам е да накара европейците да изучават повече езици, без значение дали е свързано с професията им, или е за удоволствие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александър Николоски

По съседски: Събития с балкански адрес

С нова жп линия Скопие иска да привлече товарите от Европа до Солун Изграждането на жп линията по Коридор 10 е приоритет за Северна Македония, заяви македонският министър на транспорта Александър Николоски. Той ще разговаря с международните..

публикувано на 12.07.24 в 10:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

"Ботев Пловдив" надделя като домакин срещу силния състав на "Марибор"

Футболният отбор на "Ботев Пловдив" спечели с 2:1 домакинството си на "Марибор" от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Антъни Уджа откри за домакините, а Пиус Ширвис изравни след вратарска грешка. Минути след появата си в игра юношата Никола Илиев..

публикувано на 12.07.24 в 09:00