Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 години от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия

Снимка: pdbase.government.bg

Дирекцията на Националния парк /НП/ „Рила” отбелязва 27 години от обявяването на парка за защитена територия. Той е разположен в централните и най-високи части на Рила планина, на територия с обща площ над 81 046 хектара. Създаден е на 24.02.1992 г., за да съхрани комплексите от саморегулиращи се екосистеми и биоразнообразието в тях, както и да запази местообитанията на редки и застрашени видове и съобщества, а също и характерните пейзажи и обекти на неживата природа от световно значение за науката и културата. По случай годишнината, в Регионалния исторически музей на Благоевград започнаха „Дни на Национален парк „Рила” където до 22 февруари експерти от парковата дирекция и специалистите от отдел „Природа” към музея запознават гости и любители на природата с биологичното разнообразие, водното богатство и горите на най-големия национален парк у нас. През почивните дни посетителските центрове на парка в Паничище и Самоков отварят врати от 9.30 до 17.00 ч. за всеки желаещ да научи интересни факти за защитената територия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54