Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кой прибира сутрин звездите?“ – моноспектакъл на Димо Стоянов от група P.I.F.

Група P.I.F.е създадена от Димо Стоянов и Иван Велков през 1992 във Варна под името „Resemblence“. В този период музиката им е изцяло на английски език. От 1999 г. свирят в София под името P.I.F. (Patriots In Fashion).

През 2000 г. издават дебютния си албум, носещ името на групата. Той се радва на голям успех, а някои песни от него се превръщат в хитове, сред които са „Приказка“, „Колело“ и „Пътуване“. След него следват още четири албума, като последният излиза преди четири години и е озаглавен „P.I.F.5". С днешна дата в групата свирят Иван Велков (китари), Христо Михалков (бас) и Мартин Профиров (барабани).

Димо Стоянов, вокал и фронтмен на формацията, е завършил Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в София. Именно театралното образование му дава възможност всички концерти през годините на P.I.F., да се превръщат в музикални спектакли. Но сега за първи път той играе в драматична роля като артист в пиесата „Кой прибира сутрин звездите?“. Заглавието е по текст от песен на групата.

Това е едно представление, за което може би съм се подготвял 20 години, защото всъщноств него разказвам живота си - споделя Димо. - Идеята дойде преди години от P.I.F. и режисьора Мария Банова да направим пърформънс. Той представляваше рисуване с пясък върху светеща маса, на фона на нашите песни, които изпълняваме в момента. Когато съставихме частите на тази идея, заедно стигнахме до извода, че имаме нужда от текст. Тук се намеси сценариста Здрава Каменова, която е добре запозната с това, което сме правили през годините. Важен е и фактът, че и с Мария, и със Здрава сме завършили НАТФИЗ и се познаваме от дълги години. Така се стигна до идеята Здрава да напише монолозите и формата да бъде моноспектакъл. Като краен вариант, се получиха шест големи монолога, които описват живота и преживяванията на всеки един човек, независимо от професията му.Краят на всеки монолог отвежда до дадена песен, чиито думи оформят цялостната картина. Така текстът на песента е адекватен завършек на текста от монолога. Това е интересното в спектакъла, за което основно допринесе сценариста Здрава Каменова.Зрителитеще видят на сцената една репетиция на група P.I.F., за която аз закъснявам. Влизам в репетиционната и забелязвам, че липсва четвъртата сцена от нея. На нейно място има публика. Но това го виждам само аз, не и останалите музиканти. Тогава аз започвам да разказвам. Играя много персонажи. Това ми дава възможност непрекъснато да импровизирам. Най-забавното е, че останалите от P.I.F. не бива да виждат какво правя на сцената и за какво разказвам. Има много хумор и същевременно сериозност в този моноспектакъл.



През есента на 2018 г. постановката беше представена в различни градове у нас и вече се радва на огромен интерес от страна на публиката. За първи път на голяма сцена ще я видим на 27 февруари в НДК – театър Азарян. До края на годината Димо Стоянов, заедно с P.I.F. ще гостува с пиесата „Кой прибира сутрин звездите?“на още театрални сцени из България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15