Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любими български композитори и изпълнители в традиционния маратон "Обичам българската музика"

Автор:
Снимка: архив

Отбелязван тържествено в цялата страна, Денят на Освобождението на България е повод и за голям празник на националната ни музикална култура. Традиционният маратон "Обичам българската музика", организиран от ръководството на Софийската филхармония и Концертния комплекс "България", отново ще се проведе точно на 3 март. През целия ден стотици музиканти от различни генерации ще изпълняват любими български произведения. В пъстрата програма четем имената на известни камерни формации и оркестри, хорове и фолклорни състави... Маратонът ще завърши с концерт, дирижиран от Славил Димитров. От него научаваме още подробности за 12-часовата програма: 

СнимкаНа всички сцени в Концертния комплекс "България" ще звучи българска музика. Много широко представителство имаме на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Техният маратон в камерната зала "България" започва в 10 ч. и ще приключи малко преди заключителния концерт. От 12.30 ч. започват изпълненията в голямата зала. "Филхармоника" - най-новият квартет в България, ще направи своя дебют на престижната сцена. Имаме огромно жанрово разнообразие в програмата през целия ден. Нека отбележим, че ще ни гостува и известната фолклорна формация за автентичен двуглас "Бистришките баби". Мъжкият хор "Гусла" (основан през 1924 г.) ще открие маратона в голямата зала. Участват също Академичен хор "Ангел Манолов" с диригент Дарена Попова, хор "Нуша" с диригент Нели Андреева, Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова. С Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и хор "Ваня Монева" сме подготвили съвместна програма, в която българската музика е представена в три аспекта - фолклор, ортодоксална музика и класически образци от авторски акапелни песни, създадени от известни наши композитори. Сред тях са имената на Красимир Кюркчийски, Филип Кутев, Александър Танев, Иван Спасов, Георги Андреев и др. Финалът е с концерт на Софийската филхармония, НФХ "Светослав Обретенов" и Детския филхармоничен хор. Имам честта и привилегията да дирижирам тази програма. След нас "черешката на тортата" ще постави Биг бендът на БНР, чийто концерт по традиция е последен - от 21.30 ч., в голямата зала. Надяваме се всеки да намери нещо от любимата си българска музика. А аз съм убеден, че хората ще открият и нови за тях автори и произведения, които ще завладеят вниманието им.

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Помниш ли?"

Тони Димитрова – певицата с характерен глас, превърнала се в един от артистичните символи на Бургас – представя своя самостоятелен концерт "Време за обичане" под открито небе. Той е част от националното ѝ турне, обхващащо 15 от по-големите градове на..

публикувано на 16.08.24 в 10:15

"Ако няма любов"

Хоризонт е група с 40-годишна история. Създадена през 1984 г. от съученици и приятели, вече четири десетилетия тя остава вярна на мелодичния рок. През 1994 г. пък от сцената на "Златният Орфей" официално стартира първото ѝ професионално..

публикувано на 14.08.24 в 10:15

Полифония от гласове – акапелните концерти на формация "Спектрум" и канадското дуо FreePlay

Петимата музиканти от вокална група "Спектрум" – Spectrum Vocal Band – са сред тези, които не престават да ни удивляват с необятните възможности на човешките гласове. Ивелина Цонева, Весела Морова, Константин Бейков, Янко Янков и Даниел Николов имат..

публикувано на 13.08.24 в 10:15