Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Марта бързала, мартенички вързала: с фантазия оплетени, за здраве наречени

На 1 март българите по цял свят се закичват с мартеници – символ на пролетта и възраждащата се природа, амулет за здраве, радост и успех. Традиционната мартеница представлява два усукани конеца – червен за сила и здраве, и бял за дълъг живот. Днес обаче могат да се намерят мартеници във всевъзможни варианти – за закачване, във вид на гердани, гривни, медальони, с най-различни форми и от най-разнообразни материали.

Ралица Колева изработва мартеници от 20 години. Първите, с които излиза на пазара, са плетени, но постепенно разширява асортимента и в момента предлага над 200 модела.


Работя с различни материали – казва Ралица Колева. – За украса предпочитам дървените мъниста, но хората харесват и метални елементи, на мартеницата да има парички. Ползвам пластмасови мъниста, като избирам по-изчистени цветове. През последните години започнаха да се харесват вълнените мартеници, макар че младите хора все пак търсят нещо по-модерно и лъскаво.



Ралица Колева споделя, че в България масово се продават евтини мартеници, произведени в Китай, а ръчно изработените сякаш не се ценят толкова.


Но има хора, които търсят традиционни мартеници. Клиентите, които избират за всеки човек индивидуално, са тези, които ценят труда ни и дори да нямат много възможност, се стараят да направят точния избор – казва Ралица. – За мен мартеницата е символ на здраве. Когато правя мартеници, винаги ги наричам да носят здраве, защото то е най-важно.

В цветовете на традиционната българска шевица греят мартениците на Димка Дилкова и сестра ѝ Галя.


Спряхме се на шевиците, защото българските шевици са много красиви, богати и различни, а специалистите по шевици и етнографите казват, че те имат защитна сила. А какво по-хубаво от това, на една мартеничка да има нещо толкова българско – усмихва се Димка Дилкова.



Майсторките правят мартеници с най-различни форми, символи и бродерии, но най-много се търси символът „елбетица”.


Елбетицата в шевиците е началото, хармонията в живота. Тя символизира осемте посоки на света – изток, запад, север, юг и междинните. Това може би е най-универсалният символ, красив, завършен на външен вид, с много червено в него. Мартеницата е червено-бял символ и трябва да съдържа тези цветове. Тя носи надеждата за нещо ново, за възраждащия се живот през пролетта. Смятам, че тълкуването на мартеницата е такова – червеното и бялото като символ на женското и мъжкото начало, на здравето, на тези изначални човешки неща – смята Димка Дилкова.

В Националния политехнически музей деца направиха не само характерните за празника мартеници с Пижо и Пенда и мартенички-вретена, но и изработиха нестандартни тениски-мартеници, научавайки за един много интересен изчезнал занаят.


Занаятът се нарича басмаджийство. Наименованието идва от турската дума „басма” – натиск, отпечатване. В България художественото печатане с дървени щампи върху текстил започва през втората половина на XIX век, а багрилата са били извличани от листата и корените на различни растения, от жлезите на някои животни или от минерали – разказва Веселина Енева, главен уредник в музея.



Направих тениска с дървените щампи. Беше доста интересно, забавно и се получи добре според мен. Чувала съм, гледала съм по разни клипчета, обаче не съм предполагала, че ще си направя такава и нямам търпение да изсъхне и да си я облека – казва Радослава.



Направих мартеница. Донякъде беше трудно, особено усукването, но се справих. Идвам на такава работилница за първи път, но ми хареса много – споделя Александър.

 А Веселина Енева напомня:

Мартеничките се свалят, когато видим първите прелетни птици – лястовиците или първия щъркел. Според народните вярвания те се закичват на плодно дръвче, отново символ за плодородие и радост.


Снимки: Ралица Колева, Димка Дилкова и Национален политехнически музей



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05