Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гласове в подкрепа на свободата“ представя отзвука от потушаването на Априлското въстание сред международната общност

Каква е цената на свободата и какъв е пътят, който България изминава до Освобождението си от османско владичество през 1878? Отговорите намираме в събраните статии от световната преса, в защита на българите след Априлското въстание от 1876 година. Безчинствата при потушаването му са разкрити и описани от десетки журналисти, писатели, обществени личности и учени в над 200 вестника и близо 3000 материала. В навечерието на националния ни празник 3 март, част от тези свидетелства са събрани в документалната изложба „Гласове в подкрепа на свободата“, подредена във фоайето на областната управа в Добрич със съдействието на Регионалния исторически музей.

Ефектът от това, което българите правят по време на Априлското въстание, успява да разтърси Европа – припомня Надежда Иванова от Регионалния исторически музей в Добрич. – Тяхната саможертва предизвиква свободомислещите хора да кажат, че този изстрадал народ на Балканите не заслужава  подобна съдба.



Сред книжовното наследство на музея в Добрич изпъкват свидетелствата на американския журналист Джанюариъс Макгахан след Баташкото клане: „Малко сълзи имаше в тази всеобща скръб. Това беше суха, тежка, отчаяна скръб. Изворът на сълзите беше пресъхнал преди седмици, но приливът на мъката и нищетата беше по-голям от всякога и търсеше да намери отдушник без тяхна помощ… Скръбните плачове на жените и децата ни следваха навсякъде, където отивахме. Аз вярвам, че никога вече няма да чуя такъв стон от техните обединени гласове, плач, който се издигаше чак до небето“.

Именно тези писма-кореспонденции на пратеника на „Дейли нюз”предизвикват английския държавник Уилям Гладстон да призове широката общественост: „Това, което става в България, доказва необходимостта от обединени европейски държави. Да сложим край на империите-убийци. Да накараме да замлъкнат фанатизмите и деспотизмите“.

Срещу геноцида над българите се изправят и Гарибалди, Тургенев, Виктор Юго и Жул Верн. А руският дипломат в Турция, княз Алексей Церетелев, който е свидетел на събитията и последвалото дълбоко отчаяние сред българите, подчертава: „Спасение може да дойде само отвън. Трябва ли да говорим, че българите възлагат всички свои надежди на руския цар и православна Русия“.

До словата на всички тези личности в експозицията се извисява и гласът на великия Достоевски:

Знаем, че го оприличават на камбана, която бие тревожно за всичко, което се случва тук, казва Надежда Иванова. Много велики мислители и хора с леви убеждения – всички са на страната на българите. Отзвукът стига и отвъд океана и когато журналисти, военни аташета и представители на различни държави идват в България, раните от Априлското въстание все още не са зараснали.

По думите на Надежда Иванова тези рани още се помнят, защото това са най-свидните жертви, които българският народ дава в името на нещо толкова велико и възвишено като свободата си.

Много учени и историци сега спорят, пък и млади хора, които често идват в музея задават въпроса: „Ако днес трябва да се вдигнем всички под знамената на една обща революция, колко от нас биха жертвали най-свидното си за свободата?“. Може би това е и нашият опит с тази изложба да провокираме посетителите да се замислят за свободата си. Много често я приемаме за даденост, а тя е извоювана с цената на много жертви. Хората са изоставяли всичко лично и свято, за да тръгнат в името на общото благо.

Експозицията в областната управа на Добрич ще остане отворена за посетители до края на април, когато ще отбележим 143 години от Априлското въстание.

Снимки: dobrich.government.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05