Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш посланик на толерантността и равноправието

Работата на посланика не е толкова лесна. Представях си, че е много уморително, скучно, а всъщност е много интересно и приятно. Такива са впечатленията на Евелина Димитрова от с. Галиче, която наблюдава отблизо работата на посланика на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. Седемнадесетгодишната българка влезе в ролята на швейцарския дипломат, след като се класира успешно на конкурса „Посланик за един ден“, организиран от британския посланик у нас Ема Хопкинс. Целта на инициативата е да запознае победителките (момичета между 15 и 19 г.) с международната дипломация в действие, както и да ги насърчи да се ангажират в тази област и да допринасят с възгледите си за развитието на страната си в международен план. В навечерието на 8 март тази година младите „посланици“, заедно с ръководителите на дипломатическите мисии, ще вземат участие в кръгла маса на високо ниво, на която ще се проведе дебат за равенството между половете.

Мястото на жените трябва да е същото като при мъжете – казва Евелина. – Смятам, че ние не трябва да се делим по етнос, пол, възраст, раса и т.н. Ние сме хора и всички имаме еднакви възможности. Мисля, че би било добре мъжете и жените да работят в екип. Знаем, че мъжете мислят по един начин, жените по друг и затова е хубаво да стигат до взаимно съгласие. Това е истинската хармония и равнопоставеност.

Евелина спечелва журито с есе, в което излага своята гледна точка за ранното детско развитие, ромската интеграция и равноправието на жените.Когато я избират сред многото участници, тя не може да повярва, че й се случва:


Вътрешно бях много развълнувана – разказва тя. – Още от миналата година знаех за съществуването на тази кампания. Тогава не кандидатствах, понеже нямах тази смелост, но сега се престраших. Мислех си колко ли е трудно да ме одобрят и ето, че сега съм посланик. Надявам се, нещата, с които се занимавам, да бъдат разбрани.Със сигурност ще продължим сътрудничеството със швейцарското посолство, както и с хората, с които се запознах. Има идеи, които мога да заимствам от посолството и да ги реализирам на село, да ги приложа в училище. Заедно с мои приятели създадохме асоциация с екологична и образователна насоченост.

Заедно със посланика на Конфедерация Швейцария Евелина посети ромския квартал „Кошарник“ в Монтана, където по проекта ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество е построена изцяло нова детска градина. По думите на посланик Берсе Коен, макар и кратко, сътрудничеството с Евелина в рамките на инициативата  „Посланик за един ден“ я обогатява и й помага да разбере страната ни:



Много се радвам, че участвам, и че Евелина Димитрова е нашият посланик на Швейцария. Винаги съм смятала, че е много добре да се срещаш с млади хора. Обикновено сме в контакт с много представители на политическите, научните и бизнес среди, хора на изкуството и не толкова с млади хора. Убедена съм, че когато искаш да разбереш една страна, трябва да говориш с младите хора. Когато заемаш длъжността посланик, както в моя случай, можеш да бъдеш пример, вдъхновение и това го правя с желание. За мен поощряването на жената е много важно, а в това отношение мога да кажа, че България е по-напред от Швейцария. Ако погледнем участието на жените в политическия и икономическия живот, науката и технологиите, информатиката – България е на първо място в Европа. Затова съм убедена, че човек като Евелина, изпълнен с желание да помага и да даде своя принос в развитието на страната си, отправя много важно послание към обществото. Важно е да се покаже, че въпреки някои негативни представи, сред нейната общност има млади хора, които искат да учат и да участват в развитието на страната си.

Снимки: ©FDFA



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Борис Бонев: ГЕРБ е продал съоръженията на Витоша за 8 млн. лв.

Столичният кмет Васил Терзиев припомни поетия ангажимент до края на мандата му през 2027 г. да има поне един работещ лифт на Витоша. На брифинг по повод неработещите съоръжения в планината той заяви, че няма как да има очаквания за шест месеца да бъде..

публикувано на 19.05.24 в 12:06