Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в Единбург обединява българската общност във Великобритания

Снимка: millenniumclub.org

Българите устроили живота си зад граница са около 2 400 000 души. Това число е приблизително, но се базира на данни на Министерството на външните работи. Причините за техния избор са различни и за съжаление, въпреки завръщащите се всяка година сънародници, броят на напускащите родината все още е по-голям. В този смисъл, засиленият ни интерес към успехите и проблемите на българските общности в чужбина е напълно оправдан. Каквито и да са те обаче, остават на заден план в дните около националния ни празник, когато се организират множество събития и срещи на българите зад граница.

Една нова инициатива, която си поставя амбициозната задача да обедини българските емигранти в ЕС около родната култура идва от Шотландия. Амбицията ѝ е да задълбочи контактите на българите, тъй като озовавайки се в чужбина, те се разделят на мини общности, които често не си взаимодействат едни с други. Предотвратяването на  процесите на отчуждението сред сънародниците ни зад граница е в основата на проекта „Българи от ново време“. Подобно начинание е все по-необходимо, тъй като много българчета са родени зад граница. Затова е особено важно те да не израснат в среда, която е далеч от българската култура, книги и изкуство и да не допуснем да загубят представа за своя род, ценности и родина. Начинанието ни е дългосрочно и няма да се откажем лесно, казва Калоян Буковски. Самият той е завършил висшето си образование в Шотландия, а в момента работи в Лондон, Единбург и Дъблин и стои в основата на новата инициатива:

Снимка„Българи от ново време“ е идея, която се роди в сътрудничество с хора, с които имаме общи интереси и съдба. Нашата цел не е да организираме просто едно или две събития, а да превърнем „Българи от ново време“ във фестивал с пътуваща сцена, на която да се изявяват различни музиканти. В момента водим разговори с приятели от българските общности от Централна и Северна Англия, както и с такива от Германия, с които се надявам да успеем да организираме фестивал и през есента в друг град или друга държава. За нас е много важно българите в чужбина да имат достъп до българската култура, защото знаем колко е ценно това за хората, които рядко се връщат в родината ни.

Първото събитие на „Българи от ново време“ е концерт на 10 март в шотландския град Единбург. На една сцена ще излязат едни от най-обичаните родни поп и рок изпълнители - БТР, Теди Кацарова и Рафи Бохосян. Програмата ще открие „Виенска фолклорна група“, чиято музика е интересна комбинация между гайда, бас и тъпан. Освен българите от австрийската столица за участие са поканени и два български фолклорни състава от Единбург и Глазгоу. Събитието е замислено като своеобразен подарък за българската общност в Шотландия по повод Националния празник 3-ти март. По неофициални данни сънародниците ни там са хиляди, сред които преобладават студентите. Те живеят предимно в Единбург, Глазгоу, Абърдийн, Дънди и Инвърнес.

В концерта в Единбург ще участва и колоритният шотландец Джеймс Макдоналд Рейд, който владее до съвършенство тънкостите на родопската гайда.

Джеймс е много интересна личност, с когото имаме контакт отдавна, разказва Калоян. Той е любител на всички балкански гайди и макар да е на 75 години, пътува много из цяла Източна Европа, преследвайки тази своя страст. Притежава богата колекция от гайди. Ние българите трябва да се гордеем с нашата култура, защото тя привлича и очарова хора от различни националности.

Все повече стават и чужденците, които живеят в България и почитат нашите традиции и обичаи. Други, като Джеймс например, са просто туристи, но у нас ги води именно любовта им към българската култура. Това ги превръща в нейни посланици по света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15