Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Посланик за един ден” за положителна промяна в обществото

“Посланик за един ден” започва за 16-годишната Василена Йорданова рано сутринта в 4.30 ч. В този ден тя пътува от своя град Ямбол до София, където я очаква „нейната посланичка” – Доника Ходжа, ръководител на албанската мисия в България. Почти веднага след срещата многото притеснения отстъпват място на любопитството. Предстои им един необичаен ден, който ще бъде полезен и за двете дами, но по различен начин.

Инициативата "Посланик за един ден" приключва днес– 7 март, и е свързана с международния Ден на жената, в който вниманието е насочено към равното участие в обществения живот. Няколко български момичета имаха възможност да прекарат ден с посланик от нежния пол и да изкажат мнението си по важни за тях обществени теми. Посланиците пък имаха за задача да ги се срещнат с представителки на граждански организации, които развиват дейност в области, които непосредствено вълнуват децата – от опазването на природата, през хората с аутизъм до домашното насилие.

Василена Йорданова прави впечатление на организаторите на конкурса със своето есе за необходимостта от подобряване на средата за хората с увреждания. Това според нея е процес, който минава през повишаване на обществената чувствителност към техните проблеми:


Няма как някой да се интересува от проблем, за който не знае. За една ученичка от гимназия като мен в годината се организират няколко презентации, свързани с теми като наркотици или полово предавани заболявания. Никой обаче не е дошъл да ни обясни какви са проблемите на хората с увреждания” – каза Василена и обясни, че по нейни наблюдения връстниците ѝ не са наясно какво представляват страданията им. Голяма част от тях мислят за хората с увреждания като за хора, които имат единствено физически увреждания, без да се замислят за психическите. Според нея в училищата трябва да се организират специални дни, в които учениците да посещават центрове и места, в които се полагат грижи за деца с увреждания. Така подрастващите наистина ще разберат какво е да живееш с физически или психически проблем, какви са причините за „различността” и това ще им помогне много по-лесно да я приемат.

Задачата на посланик Доника Ходжа бе да срещне Василена с със създателките на Фондация "Майко мила", чиято основна цел е да помага на майки на деца с увреждания да работят и да се издържат сами. На събитието присъстваха и студенти от специалност "Балканистика" на Софийския университет, изучаващи албански език.

Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова са пример за това как една важна обществена кауза може да се превърне в отлично работещ бизнес модел. Сайтът им „Майко мила” от 3 години дава един нов тип прочит на родителството, с фокус върху майките – обясни Красимира Хаджииванова. Скоро след като стартират проекта си, те се запознават с темата за майките на деца с увреждания и си дават сметка, че това е може би най-уязвимата женска общност в България. Следват създаване на фондация и сайт, където всяка желаеща майка, която не може да напусне дома си заради 24-часовите грижи за детето си, може да се регистрира и да предлага продукти, изработени от нея в домашни условия. Кампанията за популяризиране на бизнес начинанието им се оказва много успешна. Привличат много обикновени и корпоративни клиенти, наемат склад и работници, големите търговски центрове им предлагат безвъзмездно търговска площ.

За много жени, които се включиха в нашата програма това бяха първите пари, които са получавали в живота си. Това е един изключително вълнуващ момент, особено след като цял живот са ти казвали, че никога, никога вече няма да имаш възможност да си самостоятелен – разказа Елисавета Белобрадова.

За Доника Ходжа „Посланик за един ден” е една чудесна възможност да общува с 16-годишно българско момиче, което живее извън София, да се запознае с добър модел на социално предприемачество в България, да проведе дискусия със студенти от Софийския университет.

Това е полезно в работата ми по няколко причини. От една страна представям страната си на млади хора, които биха решили в бъдеще да пътуват в Албания, да опознаят възможностите, които тя предлага. От друга страна разбирам, че това е важно за Василена. Нашата среща би могла да ѝ помогне да се ориентира за своето бъдеще, да я насърчи да бъде колкото е възможно по-активен гражданин. И не на последно място, този ден ми дава нов поглед върху живота в България – аз съм в София едва от няколко месеца, всяка среща ми носи нови впечатления и допълва нуждата ми от информация за страната ви – смята посланикът на Албания в България.

Снимки: Посолство на Р. Албания в България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55