Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Тодоровден в конната база „Войнеговци”

Т.нар. Конски Великден народът ни празнува на Тодоровден, почитайки своя верен другар в стопанството – коня. Но съботният ден на първата седмица от Великия пост (16 март) е и църковен празник за възпоменание на св. Теодор Тирон – римският войник, изгорял на кладата като християнски мъченик.

Пъстър и носталгичен празник с обреди за здравето на конете и ездачите – такъв ще бъде Тодоровден в софийското село Войнеговци. Преди обед жокеи, пременени в народни носии, ще преминат от центъра на селото до конната база, където ще напоят и захранят конете с питка, а после ще раздадат от хляба и на гостите си. Бихме искали хората да си спомнят за обичаите и по-възрастните да споделят спомените си с останалите, казва за възраждането на традицията Ивайло Иванов от конната база във Войнеговци.


В базата децата ще могат да погалят и нахранят кончетата с моркови, да пояздят, да се снимат с носии, осигурени от организаторите, и да прекарат един вълнуващ ден в компанията на благородните животни. Тази година традиционната кушия – надбягването с коне, няма да се състои в конната база поради препоръка на ветеринарните лекари да не се смесват конете, заради инфекциозна анемия при животните. Но за нас по-ценна е връзката между коня и човека, а не зрелището, добавя Ивайло Иванов. 


Ивайло ИвановВ миналото конят е бил важен помощник и хората са разчитали на него за поминъка си – разказва той. – Затова и са го почитали, и са се грижили той да бъде в добро състояние. По традиция на Тодоровден жените ставали в ранни зори и изпичали погача, с която бързали да нагостят съселяните си. Смятало се е, че ако се забавят и се наредят последни, конете им ще ги споходи болест. Мъжете също ставали рано, нагиздвали животните с украшения, водили ги на водопой и след това се подготвяли за т.нар. кушии – традиционните надбягвания. После победителят обикалял по къщите за здраве и хората захранвали конете с овес, както и с традиционните за великденските пости варена царевица или грах. Останалата храна пък хвърляли на нивата за плодородна година.

Уроци по езда за начинаещи и напреднали, детски летни лагери, както и хипотерапия за деца и възрастни с физически и емоционални проблеми под ръководството на квалифициран педагог, са част дейностите в конната база, разположена в полите на Стара планина.


Ние изключително много работим с деца и от години подбираме най-подходящите за тях коне, на които да гласуваме доверие и да ги обучим
– казва още Ивайло Иванов. – И това даде резултати, защото конната ни база стана популярно място за посещения през уикенда, още повече, че тя се намира близо до София и достъпът до нея е лесен и удобен. Имаме около 30 коня, но не всички от тях работят с деца, защото някои са доста темпераментни и са по-подходящи за напреднали ездачи. Основно развъждаме чистокръвна арабска порода, както и кръстоски, които имат по-спокоен характер и нрав. Именно тях използваме за обучението на децата и на хората, които никога не са се качвали на кон.


А какво е да погледнеш едно конче в очите и защо връзката с него е толкова специална?

Най-важното във връзката с коня е доверието – отговаря Ивайло Иванов. – Той е много бързо, много чувствително и много плашливо животно и ако ние не спечелим доверието му, никога няма да установим връзка с него и той просто ще избяга.

А доверие се печели с добро отношение и спокоен темперамент. Каквото и да ти се е случило през деня, не може да го предаваш върху коня – той очаква от теб да бъдеш добър с него и тогава той също е добър с теб и готов да сътрудничи. Лоялен, изключително социален, за него общуването е на първо място. Предпочита да бъде в група с други себеподобни, затова и нашите коне са щастливи, тъй като живеят заедно.

А там, където има само един кон, връзката му със стопанина е много силна и животното винаги го посреща с радост и възторг.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29