Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите пледират за преодоляване на неравенствата в условията на труд и заплащането

София беше домакин на XVIII конференция на Мрежата на синдикалните организации от 12 европейски столици

Снимка: podkrepa.org

Водеща цел в работата на синдикатите ще бъдат по-добрите доходи за работещите в Европа и противопоставяне на политиката за фирмени икономии, които доведоха групи работещи до прага на бедността.

XVIII годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейските столици (ECTUN) се проведе в София. Тя беше на тема „Транспортът и мобилността в европейските столици – за по-добри условия на труд и живот“, с акцент върху предизвикателствата в дигиталната ера. Участваха 30 синдикални организации от 12 европейски столици – София, Атина, Белград, Берлин, Ла Валета, Лондон, Мадрид, Москва, Осло, Париж, Рим и Рига. В българската столица беше лансирана идеята за възходяща конвергенция на доходите на работещите в ЕС. България ще продължи да подкрепя Европейската конфедерация на профсъюзите в реализирането на това намерение, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в приветствието си към делегатите от синдикалните организации.

София може да бъде пример за останалите градове и синдикални организации от Европа, когато става въпрос решаването на глобални проблеми на регионално ниво, категорична е Екатерина Йорданова – председател на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ и вицепрезидент на Европейската федерация на транспортните работници.

Столичната компания за градски транспорт е сред първите, които стават част от европейските инициативи. В момента ние изработваме визия за София с хоризонт 2050 г., план за устойчива градска мобилност с хоризонт 2035 г. Всички запланувани действия предприемаме заедно и с оглед на хората, които ползват услугата градски транспорт, но също така и на тези, които я предоставят. Желанието ни е чрез позитивни и включващи всички заинтересовани страни кампании да стигаме до обществото и да кажем, че грижата за Земята, за Европа, за България, за София, за всяко едно работно място, всеки дом, е персонална грижа на всеки един от нас. Даваме си сметка, че основните инвестиции, които трябваше да направи градът, свързани с условията на труд в градския транспорт, бяха подмяната на превозните средства и разширението на транспортната метро мрежа. Това са огромни инвестиции, защото са свързани с ремонти на основните улици и булеварди, но те предоставят по-добри и безопасни условия на работа на шофьорите. Освен това е важно да се подобряват условията за работа в сервизите и там сега ще бъдат насочени основно нашите усилия. А грижата за водачите е свързана пряко с грижата за сервизните работници, защото градският транспорт е една цялостна система. Тя изисква еднакво внимание към всяка една работна позиция.

Независимо обаче колко напредва техниката и дали навлизат превозни средства и нови технологии, още дълги години хората ще бъдат водещ фактор и ще управляват превозните средства в градския транспорт – заявяват от Съюза на транспортните синдикати в България. Цел на синдикатите в Европа е да осигурят такива правила, че всеки работещ да живее над прага на бедността и в същото време да се подобрява материалното състоянието на средната класа на работещите европейци – изтъкна Лука Визентини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Икономическият модел, който беше приложен не само в Европа, но и по света през последното десетилетие, беше сгрешен. Мерките за икономии на пазара на труда не допринесоха за по-добър и стабилен икономически модел, а напротив – създадоха невероятна пропаст и отклонение в нашето общество и в икономиката, без да подобрят бита на хората и без промяна в продуктивността на фирмите. Време е да спрем мерките за икономии и да създадем нов модел, основан на стабилност, равнопоставеност и инвестиции в подобряване на условията на труд. Човекът да бъде на водеща позиция и да има по-добра защита на правата на работещите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12