Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български поклоннически маршрут ще свърже Велико Търново с Рилския манастир

Снимка: БГНЕС

По повод 550-ата годишнина от връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир през юли група туристи ще извърви маршрута, по който са пренесени мощите на светеца. Идеята за това приключение е заимствана от световноизвестното „Ел камино“ – пътя до испанския град Сантяго де Компостела. Българският му вариант е създаден от двама жители на Велико Търново – учителя Евгени Коев и математика Паскал Пиперков. Пътят ще е маркиран и ще преминава през 60 населени места, 19 общини и 5 епархии. Не се знае с точност откъде са минали монасите през далечната 1469 година на път към Рилската обител, но маршрутът е максимално близък до оригиналния. Най-сложна според създателите на маршрута е последната отсечка между Враца и София, където пътят минава по билото на Балкана над Искърското дефиле.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15