Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената
Снимка: личен архив

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се опитва да твори с увереността, че дава най-доброто от себе си.

Тази година се навършват 45 години от създаването на първото студио за електронна музика в България. Това се случва през 1974 г. в Българското национално радио, чието тогавашно ръководство подкрепя идеята на новопостъпилия Симо Лазаров да бъде създадено подобно студио с най-модерното оборудване за времето си. Лазаров има склонност да експериментира и композира в един напълно нов за времето стил – електронната и компютърната музика. Симо Лазаров израства в семейството на цигулар и диригент и още от петгодишен свири на пиано. Същата съдба споделя след години и неговият син Валентин Лазар, чието детство минава изцяло под влиянието и напътствията на баща му, на които разчита и до днес. Като дете той с нетърпение очаква дните, в които посещава сградата на Българското национално радио, придружавайки баща си.

Още от най-ранно детство придружавах баща ми Симо Лазаров на неговите концерти и всички дела, с които се занимава. Въвлече ме в тях още докато бях на 6-7 години. Спомням си, че срещите с неговите колеги музиканти бяха нещо изключително интересно и приятно за мен, разказва Валентин. От Българското национално радио и студиото за електронна музика в съзнанието ми е останал огромният синтезатор Sinti 100, който беше голям колкото стена, пълна със стотици потенциометри и копчета, с които се възпроизвеждаше звукът, а за извличането му бяха необходими няколко дни.

Когато е на 15 години, Лазар печели стипендия, която му дава възможност да замине на обучение в Израел. Отива, но никога не забравя бащиния съвет: всичко, което научиш, се опитай да го забравиш след това, за да продължиш да твориш с един първичен инстинкт. Думите напомнят, че колкото повече знаем в дадена област, толкова повече изгубваме мотивация да експериментираме. Дните преди прослушването обаче Валентин запомня с нещо, което в неговите очи изглежда доста по-внушително:

Свързвам историята с един концерт на 13 декември 1991 година пред НДК. Тогава баща ми направи голям концерт „Коледа в небето“ – публика, лазери, фойервеки и невероятен студ. Всички усилия, няколко месеца преди това, бяха насочени към този концерт, а на следващия ден беше изпитът за стипендията. Всичко се случи почти на шега, но за мое щастие влязох в програмата.


Попадайки в Израел без да владее иврит, Валентин посещава училище със засилено изучаване на компютърни науки, както и специализиран езиков курс. Налага му се бързо – за 3-4 месеца, да усвои езика, тъй като в групата се говори само на него. След края на стипендията се завръща в България, където завършва „Музикална педагогика“ в Софийския университет и „Компютърно музициране и саунд дизайн“ в Нов български университет. Днес Валентин Лазар живее в Тел Авив, където има собствено музикално студио. Освен като композитор, той работи и като преподавател на деца в началното училище. Според него, учениците, които среща всяка седмица, са най-добрите критици. Когато нещо не им харесва или загубят интерес, децата го показват веднага. А привлечеш ли вниманието им, знаят как да се отблагодарят.


Що се отнася до българската общност, Валентин споделя, че поддържа връзка със свои приятели от София, емигрирали в Израел, но там е срещнал и още много други. Връзката между Израел и България е доста силна и това изключително ме радва. Много български групи идват тук, а израелски музиканти също гостуват в България. Не съм прекъсвал връзката в България през годините. Контактите ми са по-скоро на приятелска основа, но бих се радвал да ги превърна в професионални, допълва Валентин Лазар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

По съседски: Събития с балкански адрес

В Турция ще взимат пръстови отпечатъци на пристигащите чужденци Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая пред..

публикувано на 16.08.24 в 10:50

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33