Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитанието в критично и креативно мислене е бариера срещу кибер заплахите

Мария Габриел и Вим Вендерс

Световноизвестният режисьор Вим Вендерс бе в София в качеството си на посланик на кампанията #SaferInternet4EU. С възпитаниците на Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ режисьорът прекара повече от два часа в разговор за това как да внимават в мрежата, да мислят критично и да открояват фалшивото от истината. София е избрана, заедно с Берлин, за провеждането на инициативата, защото тук има много интелигентни и креативни млади хора, които дават надежда за бъдещето на България и Европа – сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова, която взе участие в срещата.

Гостите получиха картини за спомен от срещата.
Сега повече от всякога е важно образованието да помага на младите хора да останат критично мислещи, да открояват вярното от фалшивото и същевременно да са уверени, че с новите технологии имат шанс за реализация на своя талант и креативно мислене – каза еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за цифровата икономика и общество в ЕС.

Новите технологии носят големи възможности за нашите млади хора и за нас като общество, но те крият и много рискове. Затова е нужна информационна кампания, която да ни позволи да имаме знания, да останем критично мислещи, да се предпазваме от опасности, например като кибер тормоза. Радвам се, че днес с младите хора в София, заедно с Вим Вендерс, отправяме послание, че онлайн пространството е място, където всички можем да имаме поведение на уважение – това се отстоява, то се учи. Младите ни хора трябва да знаят, че не бива да бъдат безучастни свидетели, а да са бдителни и готови да се притекат на помощ на другия, когато има някаква заплаха. Кампанията ни продължава вече 1 година. Стигнали сме до над 30 млн. жители на Европа, над 15 хиляди училища в различни държави, но България се очертава като най-активна в тази сфера.



Понякога, на фона на новите технологии, тази душевност, която откриваме във филмите на Вим Вендерс, остава на заден план. Затова е добре повече да познаваме европейското кино, защото то е част от нашата история и идентичност
– изтъкна комисар Мария Габриел. Самият Вим Вендерс твърди, че най-хубавото в това да правиш филми е усещането да ползваш универсален език, разбираем от всички хора. Намирайки се в нова ера, младите европейци трябва да знаят какво да вземат от миналото и какво да очакват от бъдещето – каза световноизвестният режисьор по време на срещата си с учениците в София.

В последните 10-20 години живеем в дигиталната ера. Нашите деца трябва да бъдат подготвени за нея. Това е нашето общо бъдеще. Време е вече да помислим за тези съвсем нови предизвикателства, които срещат младите хора днес, особено това – как да различават истината от измамата в дигиталното пространство”.

Ученичката от IX клас Александра Скерова е сред почитателите на творчеството на Вим Вендерс, неин любим филм е „Криле на желанието“. Казва, че кибер сигурността е въпрос на  лична активност и всеки ученик трябва да се интересува и да търси информация за рисковете в мрежата.

Александра Скерова
Някои хора в мрежата се представят за това, което не са и с това много трябва да внимаваме. Затова аз не давам никаква информация за себе си на непознати. Специално в нашето училище много често се говори по такива теми с преподавателите и психолозите.

Следващата среща на именития режисьор с българската публика ще бъде на 10 април, когато той ще представи последният си филм, посветен на папа Франциск. По повод очакваното посещения на папата в София през май, Вим Вендерс определи, че българите ги очаква среща с един забележителен човек, който е сред истинските световни лидери на нашето време. Неслучайно е озаглавил филма „Папа Франциск: Човек на думата си“, защото, по думите на Вендерс, папата е човек, който следва в живота си това, което проповядва.

Снимки: БГНЕС и Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12