Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи май – всеки труд трябва да има достойно възнаграждениe

Първи май напомня за смелата стачка на професионалните съюзи в САЩ, които през 1886г. повеждат над 300 000 работници с искане за официално въвеждане на 8-часов работен ден. На тази дата днес в България, а и в много страни по света, се честват заслугите на работническото движение за повече държавна защита на правата и интересите на работещите във всяка сфера.

Международната организация на труда (МОТ) е една от най-старите организации, създадена през 1919 година, за да крепи социалния мир и справедливост. Тя е единствената по рода си универсална трипартитна световна организация, в която участват представители на правителствата, на работодателите и на синдикатите. България е сред първите приети членове на МОТ и е сред водещите 10 държави, ратифицирали над 100 конвенции за правата на човека в сферата на труда. Близо 100 години страната ни участва в работата на МОТ без прекъсване, независимо от превратностите в обществено-политическото си развитие. В подписаната специална програма за сътрудничество между Международната организация и България, вниманието е насочено към фундаментални сфери като принципи и права при работа, заетост, социална защита и социален диалог. Наскоро в София беше отбелязана 100-годишнината на организацията с тържествено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Сред гостите бе и зам.-регионалният директор на Международното бюро по труда за Европа и Централна Азия Маурицио Буси.

Намаляването на неравенството и увеличаването на социалната справедливост са глобални проблеми, които изискват смели решения на глобално равнище – отбеляза гостът. Необходимо е да има подкрепа за хората в условията на преход, да се работи в посока равенство между половете и намаляване на дискриминацията. Ако жените и в бъдеще продължат да носят тежестта на домакинството и семейството, те няма как да се изравнят по възможности с мъжете. Растежът на БВП на една държава вече не е показател за производителността на труда.

Не на последно място Маурицио Буси посочи, че в разпределението на времето за труд и почивка самите работници трябва да вземат по-голямо участие. Важно е технологиите да са в помощ на човека за достойна работа. В тази връзка новата позиция на работника в процеса на цифровизацията и автоматизацията ще бъде обсъдена на предстояща международна среща на синдикалистите през юни.

„Ако искаш мир, създавай справедливост“ – тези думи, изречени от първия ръководител на МОТ Албер Тома през 1920 г. и днес звучат актуално и насочват към целите на организацията, посочи вицепремиерът на България Мариана Николова и допълни, че членството на България в МОТ е изключително ценно заради възможностите да се използва задълбочената експертиза на организацията.

Условията на труд имат пряко отношение към сигурността и спокойствието на работещите. Задължението за осигуряване на безопасни условия на труд е на работодателите. Доколко това изискване се спазва? Анкета сред работници от София във фабрика за промишлени конци показа, че там чуждестранният работодател е предприел всички мерки за безопасност:

Ползват се ръкавици, предпазни очила, маски против вдишване на прах, антифони за предпазване от увреждане на слуха, както и обувки против подхлъзване и с твърди бомбета против притискане на пръстите на краката. Сега въвеждат и предпазни престилки против изпръскване от багрилните машини. Не се налага в нашите цехове да работим извънредно, работим колкото е нормалната смяна по осем часа на ден.

Строителните обекти са едно от най-рисковите места за работниците. Ето какви предпазни средства използва Виктор, строител от София:

Трябва да си с подходящи обувки, с каска, с ръкавици, с очила, зависи какво правиш. Днес работим на приземен етаж и няма смисъл от каска, но пак трябват ръкавици, обувки. В нашата фирма правилата се спазват и купуват каквото трябва. Ако някой пострада, викаме линейка или с колата го откарваме в болницата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00