Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи май – всеки труд трябва да има достойно възнаграждениe

Първи май напомня за смелата стачка на професионалните съюзи в САЩ, които през 1886г. повеждат над 300 000 работници с искане за официално въвеждане на 8-часов работен ден. На тази дата днес в България, а и в много страни по света, се честват заслугите на работническото движение за повече държавна защита на правата и интересите на работещите във всяка сфера.

Международната организация на труда (МОТ) е една от най-старите организации, създадена през 1919 година, за да крепи социалния мир и справедливост. Тя е единствената по рода си универсална трипартитна световна организация, в която участват представители на правителствата, на работодателите и на синдикатите. България е сред първите приети членове на МОТ и е сред водещите 10 държави, ратифицирали над 100 конвенции за правата на човека в сферата на труда. Близо 100 години страната ни участва в работата на МОТ без прекъсване, независимо от превратностите в обществено-политическото си развитие. В подписаната специална програма за сътрудничество между Международната организация и България, вниманието е насочено към фундаментални сфери като принципи и права при работа, заетост, социална защита и социален диалог. Наскоро в София беше отбелязана 100-годишнината на организацията с тържествено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Сред гостите бе и зам.-регионалният директор на Международното бюро по труда за Европа и Централна Азия Маурицио Буси.

Намаляването на неравенството и увеличаването на социалната справедливост са глобални проблеми, които изискват смели решения на глобално равнище – отбеляза гостът. Необходимо е да има подкрепа за хората в условията на преход, да се работи в посока равенство между половете и намаляване на дискриминацията. Ако жените и в бъдеще продължат да носят тежестта на домакинството и семейството, те няма как да се изравнят по възможности с мъжете. Растежът на БВП на една държава вече не е показател за производителността на труда.

Не на последно място Маурицио Буси посочи, че в разпределението на времето за труд и почивка самите работници трябва да вземат по-голямо участие. Важно е технологиите да са в помощ на човека за достойна работа. В тази връзка новата позиция на работника в процеса на цифровизацията и автоматизацията ще бъде обсъдена на предстояща международна среща на синдикалистите през юни.

„Ако искаш мир, създавай справедливост“ – тези думи, изречени от първия ръководител на МОТ Албер Тома през 1920 г. и днес звучат актуално и насочват към целите на организацията, посочи вицепремиерът на България Мариана Николова и допълни, че членството на България в МОТ е изключително ценно заради възможностите да се използва задълбочената експертиза на организацията.

Условията на труд имат пряко отношение към сигурността и спокойствието на работещите. Задължението за осигуряване на безопасни условия на труд е на работодателите. Доколко това изискване се спазва? Анкета сред работници от София във фабрика за промишлени конци показа, че там чуждестранният работодател е предприел всички мерки за безопасност:

Ползват се ръкавици, предпазни очила, маски против вдишване на прах, антифони за предпазване от увреждане на слуха, както и обувки против подхлъзване и с твърди бомбета против притискане на пръстите на краката. Сега въвеждат и предпазни престилки против изпръскване от багрилните машини. Не се налага в нашите цехове да работим извънредно, работим колкото е нормалната смяна по осем часа на ден.

Строителните обекти са едно от най-рисковите места за работниците. Ето какви предпазни средства използва Виктор, строител от София:

Трябва да си с подходящи обувки, с каска, с ръкавици, с очила, зависи какво правиш. Днес работим на приземен етаж и няма смисъл от каска, но пак трябват ръкавици, обувки. В нашата фирма правилата се спазват и купуват каквото трябва. Ако някой пострада, викаме линейка или с колата го откарваме в болницата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28