Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев с ново предизвикателство

Най-новото предизвикателство на маратонеца Красимир Георгиев е да свърже България, Северна Македония и Албания с ултрамаратон по Коридор №8. Това първо по рода си спортно събитие, организирано по идея на българския евродепутат Андрей Ковачев, започва на 7 май. В продължение на 13 дни, Краси ще тича по 80 до 100 км на ден, за да преодолее дистанцията от 1200 км от Черно до Адриатическо море. Проектът с мото „Свръзаност“ е под егидата на тримата премиери – Бойко Борисов, Зоран Заев и Еди Рама. С това начинание Краси иска да обърне внимание на правителствата на трите страни с взаимни усилия да реализират инфраструктурния проект, който ще донесе много преимущества на Западните Балкани и ще спомогне да се свържем с нашите съседи.

Красимир Георгиев се надява да привлече много ентусиасти в поредното си начинание. Определя себе си като приключенец, който се интересува от света и живота и търси да намери нови предизвикателства. Желанието му е хората, затворили се в малкия си свят, да излязат от зоната си на комфорт и да правят неща, които ги радват, защото това ни прави живи.


Всичко започва през 1996-та, когато Краси заминава да продължи да следва в Лондон. За да се издържа, работи като доброволец в организация, която се занимава с жертви на насилие, в която остава и след дипломирането си като психолог. Случайността го среща с френски професионален готвач, в чиято кухня работи 10 години. Когато е на 30 решава да промени живота си, изпълнен с лоши навици алкохол, цигари, наркотици. Започва да бяга за здраве, оставя зад гърба си всичко вредно и за 3 месеца отслабва с 25 кг. Работата в ресторанта, по 15-17 часа на ден, му пречи на тичането и напуска. Днес храната му е хоби и с удоволствие, когато има време, се занимава с готварство.


Търсех начини да работя от дистанция – спомня си той. – Започнах със спортна диетология. Правех тренировъчни планове и менюта на отбори и частни клиенти онлайн. Така имах повече време за бягането, което не е хоби, а начин на живот.


Участвал е в 60 класически и 40 ултрамаратона, въпреки че когато започва да тича за първи път, не издържа повече от 2 минути. Помни първия си маратон в Шотландия, когато от 100-килограмов човек се превръща в някой, който може да тича 40 км. Краси е първият българин, завършил успешно най-трудния ултрамаратон – 216 км, наричани Еверест за бегачите, „Бадуотър“ (Badwater) в Долината на смъртта.


Участва и в Маратона в пясъците на Сахара. Казва, че това са едни от най-тежките състезания на земята. След като преминава с успех 250 км в пустинята на Мароко на 55 градуса, се озовава зад Северния полярен кръг. Там, при температура минус 55 градуса, преминава трасето на състезанието в северната част на Норвегия, Швеция и Финландия, където трябва да покаже, че може да се оправя сам.


За него това е маратонът, който е най-близо до смъртта. Независимо, че го следи сигнално устройство и по всяко време може да натисне
SOS, зависи от времето, дали ще дойде помощ. Там разбираш колко подвластни сме на природата, и че трябва да се прекланяме пред нея, заключава Краси. В това се убеждава и докато живее при най-добрите бегачи в света – племето на масаите в Танзания.


Искам с това, което правя, да вдъхновя и да помогна
– С тази идея Красимир Георгиев организира благотворителни бягания у нас за събиране на средства за деца, преборили онкохематологични заболявания. Целта е те да бъдат подпомогнати да участват в специализираните олимпиади в Москва „Игри за Победители“, от които имат и медали. Какво мотивира Красимир?


От психологическа гледна точка, то е себеопознаване – интересът ми да разбера какво става в главата на хората и в моята. Вярвам, че трябва да напълниш чашата си, за да прелееш на някого. Оттам идва вдъхновението – правя това, което обичам, за да видя докъде мога да стигна. А за да помогна, да променя живота на някого, да го мотивирам, трябва да знам какво става с мен.

Снимки: личен архив и dnevnik.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Атанас Зафиров

БСП ще се яви на изборите в обединение с 20 партии

Двайсет леви формации ще подпишат до края на следващата седмица коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори, съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той поясни, че партията му е в напреднал..

публикувано на 25.08.24 в 09:43