Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев с ново предизвикателство

Най-новото предизвикателство на маратонеца Красимир Георгиев е да свърже България, Северна Македония и Албания с ултрамаратон по Коридор №8. Това първо по рода си спортно събитие, организирано по идея на българския евродепутат Андрей Ковачев, започва на 7 май. В продължение на 13 дни, Краси ще тича по 80 до 100 км на ден, за да преодолее дистанцията от 1200 км от Черно до Адриатическо море. Проектът с мото „Свръзаност“ е под егидата на тримата премиери – Бойко Борисов, Зоран Заев и Еди Рама. С това начинание Краси иска да обърне внимание на правителствата на трите страни с взаимни усилия да реализират инфраструктурния проект, който ще донесе много преимущества на Западните Балкани и ще спомогне да се свържем с нашите съседи.

Красимир Георгиев се надява да привлече много ентусиасти в поредното си начинание. Определя себе си като приключенец, който се интересува от света и живота и търси да намери нови предизвикателства. Желанието му е хората, затворили се в малкия си свят, да излязат от зоната си на комфорт и да правят неща, които ги радват, защото това ни прави живи.


Всичко започва през 1996-та, когато Краси заминава да продължи да следва в Лондон. За да се издържа, работи като доброволец в организация, която се занимава с жертви на насилие, в която остава и след дипломирането си като психолог. Случайността го среща с френски професионален готвач, в чиято кухня работи 10 години. Когато е на 30 решава да промени живота си, изпълнен с лоши навици алкохол, цигари, наркотици. Започва да бяга за здраве, оставя зад гърба си всичко вредно и за 3 месеца отслабва с 25 кг. Работата в ресторанта, по 15-17 часа на ден, му пречи на тичането и напуска. Днес храната му е хоби и с удоволствие, когато има време, се занимава с готварство.


Търсех начини да работя от дистанция – спомня си той. – Започнах със спортна диетология. Правех тренировъчни планове и менюта на отбори и частни клиенти онлайн. Така имах повече време за бягането, което не е хоби, а начин на живот.


Участвал е в 60 класически и 40 ултрамаратона, въпреки че когато започва да тича за първи път, не издържа повече от 2 минути. Помни първия си маратон в Шотландия, когато от 100-килограмов човек се превръща в някой, който може да тича 40 км. Краси е първият българин, завършил успешно най-трудния ултрамаратон – 216 км, наричани Еверест за бегачите, „Бадуотър“ (Badwater) в Долината на смъртта.


Участва и в Маратона в пясъците на Сахара. Казва, че това са едни от най-тежките състезания на земята. След като преминава с успех 250 км в пустинята на Мароко на 55 градуса, се озовава зад Северния полярен кръг. Там, при температура минус 55 градуса, преминава трасето на състезанието в северната част на Норвегия, Швеция и Финландия, където трябва да покаже, че може да се оправя сам.


За него това е маратонът, който е най-близо до смъртта. Независимо, че го следи сигнално устройство и по всяко време може да натисне
SOS, зависи от времето, дали ще дойде помощ. Там разбираш колко подвластни сме на природата, и че трябва да се прекланяме пред нея, заключава Краси. В това се убеждава и докато живее при най-добрите бегачи в света – племето на масаите в Танзания.


Искам с това, което правя, да вдъхновя и да помогна
– С тази идея Красимир Георгиев организира благотворителни бягания у нас за събиране на средства за деца, преборили онкохематологични заболявания. Целта е те да бъдат подпомогнати да участват в специализираните олимпиади в Москва „Игри за Победители“, от които имат и медали. Какво мотивира Красимир?


От психологическа гледна точка, то е себеопознаване – интересът ми да разбера какво става в главата на хората и в моята. Вярвам, че трябва да напълниш чашата си, за да прелееш на някого. Оттам идва вдъхновението – правя това, което обичам, за да видя докъде мога да стигна. А за да помогна, да променя живота на някого, да го мотивирам, трябва да знам какво става с мен.

Снимки: личен архив и dnevnik.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над страната ще е топло с превалявания, по морето ще е слънчево

В неделя  от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще е облачно. След обяд на много места ще има крати дъждове, гръмотевични бури и градушки. Слънчево ще е в Югоизточна България и по морския бряг. Минималните..

публикувано на 20.07.24 в 16:24

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59