Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Евроизборите в някои страни започнаха, в България кампанията продължава

Снимка: архив

Изборите за евродепутати започнаха в Холандия и Великобритания днес, утре продължават в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия, а в България и останалите страни от ЕС ще са в неделя - 26 май.

Най-ново проучване на агенция "Тренд" потвърждава, че ерозията в подкрепата за ГЕРБ /31.5%/ е спряла и управляващата партия отново има лек превес над БСП / 30.4%/. Социолозите от агенцията обаче смятат, че е по-коректно да се говори за практически паритет, защото предимството е по-скоро психологическо и крайните резултати ще зависят най-вече от избирателната активност. На трето място е ДПС с подкрепа от 12.8%,  а с подкрепа от 5,8% ВМРО-БНД е на минимално отстояние от прага за влизане в Европейския парламент /5,88%/.

Чувствително различни са резултатите от изследване на „Алфа рисърч“, според което с подкрепа от 31.1 на сто ГЕРБ изпреварва с близо 5% БСП /26.6%/. Но и според тази агенция на трето място е ДПС /13.9%/, а на четвърто ВМРО-БНД /6%/.

Сред последните изявления в предизборната кампанията на БСП се откроява най-вече оплакването, че непосредствено преди изборите партията е обект на полицейски, административен и икономически натиск.

Реплика на управляващата партия ГЕРБ на това оплакване засега няма и критиката й към основния опонент БСП с днешна дата е, че идеята на социалистите за единна европейска минимална работна заплата е популизъм.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова привържениците на движението с вота си на 26 май да заявят “смяна на националистическата власт“ и така да съдействат на Европа за пресичане на ксенофобията, омразата, разделението и противопоставянето.

Днес вечерта ВМРО-БНД закрива официално предизборната си кампания с фолклорен концерт в близкия до София град Елин Пелин.

Националният обществен защитник Мая Манолова поиска от ЦИК да бъде осигурено ръчно преброяване на гласовете от машинния вот, за да се гарантира неговата достоверност и избегнат съмнения за манипулиране на изборите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00