Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въздушна йога… що е то?

Предизвикателствата в живота не спират, но с йога те са по-цветни и... забавни“ – казва инструкторът по йога Людмил Дренски. Освен извор на здраве и мъдрост, източното учение му помага да преоткрие себе си в редица трудни моменти.

Людмил Дренски по професия е електроинженер. След двегодишно обучение в Националната спортна академия е сертифициран йога инструктор. Срещаме се в йога студиото, където в момента преподава.

СнимкаЙога се появи в живота ми през далечната 1994 г. – спомня си той. – Може да се каже, че беше случайно, въпреки че през годините научих, че няма случайни неща. Всичко започна от едно интервю на Венцеслав Евтимов (основоположник на йога в България, бел. ред.). То предизвика интерес у мен, а може би през цялото това време съм го носил в себе си. Много хора имат история отпреди с йога, от семейство, познати, при мен не беше така. Тя просто се появи и ми завъртя главата напълно. По-късно се срещнах със самия Венцеслав Евтимов, непрекъснато добавях по нещо и така вече 25 години. Въздушната йога бе едно допълнение към моята практика в момента, в който вече не можех да правя йога, поради това че краката ми не можеха да се движат. Имах люлка, която започнах да използвам по-често и това ми даде възможност да не прекратявам практиката си. Преди това преподавах йога и след като видях колко добре ми повлия въздушната йога с люлка, реших да я преподавам и на други.

Оборудването за упражненията с люлка представлява хамаци, закачени за тавана. Произходът на въздушната йога можем да търсим на няколко места в съвременността – от Испания и Америка.

Веднъж един потомствен индийски преподавател по йога дойде в нашето студио и, виждайки люлките, възкликна: „Това е описано още във ведите!“ – спомня си Людмил Дренски. – Тоест, тази практика се споменава още в древни свещени писания, не точно с този тип люлки, но като цяло още от стари времена има случаи, когато за йога са се използвали помощни средства – висене от дърветата или от стена.

Според Людмил Дренски въздушната йога би била подходяща за всички, ако практиката е разработена за конкретен проблем. Ако човек има индивидуални занимания с инструктор, който знае как да работи с люлката, би могло да се проведат занимания с широк диапазон. Груповите занимания не са подходящи за всички, поради различната физическа подготовка на всеки един човек. Въздушната йога е особено подходяща за децата. Повечето от тях нямат никакви задръжки с люлките. Основният проблем е задържането на вниманието, затова йога практиката трябва да им се поднася под формата на игра – споделя впечатленията си инструкторът.

При упражненията с люлките се натоварват всички мускулни групи, освобождават се притиснати нерви, подобрява се функцията на вестибуларния апарат… И все пак Людмил Дренски е категоричен, че резултатите са много индивидуални.

Не бива да забравяме, че все пак въздушната йога, както и йога практиката изобщо, са помощни занимания. Те не могат да бъдат основно средство за лечение, а могат да подпомогнат определен тип лечение – било то алтернативно или традиционно. Някои хора се чувстват по-щастливи и позитивни, други не се чувстват комфортно с люлките. Важен е цялостният режим – ако практикуваш два пъти седмично въздушна йога с люлка и през останалото време не правиш нищо друго, резултатите ще са нулеви, просто ще правиш едни приятни разходки до студиото и обратно. Лечението на което и да е заболяване, е много комплексно. То започва от ума, минава през храненето, духовната нагласа и цялостното осъзнаване на света, в който живеем.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Природозащитници настояват за депозитна система за пластмасови отпадъци

Природозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България като дългосрочно решение на замърсяването с пластмаса за еднократна употреба. Те заявиха позицията си със символична двуметрова вълна от отпадъци, която..

публикувано на 21.01.21 в 19:07

Нидерландия въвежда „двойно тестване“ при влизане в страната

Заради разпространението на Covid-19 Нидерландия въвежда нови, по-строги мерки, сред които е „двойно тестване“ на пристигащите в страната  с въздушен или морски транспорт от държави с „оранжев“ и „червен“ код, сред които е България, съобщават от българското..

публикувано на 21.01.21 в 18:35

България може да отказва достъп до газопровода „Балкански поток“

България може да отказва достъп до газовата инфраструктура на „Балкански поток“. Това са записали депутатите в окончателните промени в Закона за енергетиката. Възможността страната ни да отказва достъп до газопровода е свързана с евродиректива за..

публикувано на 21.01.21 в 17:07