Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сътрудничеството между инженери и лекари помага на стотици българи да чуват

За 15-и път София беше домакин на международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух под наслов „Ти чуваш“. Лекари, логопеди, рехабилитатори, специални педагози и експерти от България, Гърция, Румъния и Сърбия насочиха внимание към революционните постижения в медицината, които позволяват на хора с напълно увреден слух да възвърнат способността си да чуват и да водят пълноценен живот. Научният форум беше част от множество събития в София и страната, с които се отбелязва 20-ата годишнина от провеждането на първата кохлеарна трансплантация в България.Организаторите на кампанията напомнят, че този медицински проблем е преодолим в днешно време, но всичко зависи от желанието и усилията на пациентите и техните семейства, както и от помощта на държавата. В България хората с установена глухота са над 400 хил. души, като тенденцията е до 2050 година броят им да нарасне. В момента 40 хил. от тях са деца. С напредването на възрастта слуховите проблеми се задълбочават, затова две трети от българите над 65 годишна възраст страдат от тежки слухови проблеми. Статистиката показва, че за 20 години са направени над 700 кохлеарни имплантации в България. Това е малка част от обявените случаи на хора с тежка и пълна глухота. Едва 25 на сто от новородените, при които е установен проблем със слуха, получават кохлеарни имплантати. Комуникацията и съвместната работа на всички звена в системата – родители, пациенти, производители на импланти, рехабилитатори и НЗОК могат да постигнат още по-добри резултати – смятат представителите на фирмата, която единствена внася кохлеарни импланти в Българя. Почти всички българи, които чуват, благодарение на имплант, получават първата си консултация от медицинския инженер Тодор Абаджиев в София. Повече от 15 години той работи редом с лекарите, за да се намери най-доброто индивидуално решение за всеки пациент. В по-голямата част това са деца на възраст около година, а те изискват специално внимание и търпение.

СнимкаРодителите ме търсят не само за технически аспекти, но и по всякакви други въпроси, за да може ползата от поставеното устройство да бъде постигната максимално – обяснява от инж. Тодор Абаджиев. – Техническата част в работата ми започва още от предварителните разговори с родителите, когато ние като специалисти е необходимо да им разясним какви са техническите параметри и ползите, които дават тези импланти. Следващият етап е тяхната проверка, преди те да бъдат поставени чрез операция. Има и последващи настройки, които са изключително важни. Заедно с лекарите ние ставаме неразделна част от семействата, които имат дете с такова устройство.

Фирмата, която представлявам, се стреми ежегодно да предлага нов модел на тези системи, тъй като технологичният прогрес е много бърз и трябва винаги да сме в крак с най-новото, което се появява в световен мащаб. Ние не можем да заменим естествения слух, но опитваме да се доближим максимално до него.

Опитът с поставянето на слуховите устройства в България показва, че през последните години голям процент от хората с кохлеарен имплант постепенно се приспособяват напълно и се превръщат в пълноценни граждани, които могат да работят и да са полезни на обществото.

Дори най-малките деца много бързо свикват с това възприятие – да могат да чуват и дори най-малкият проблем, като смяна на батериите на външното устройство, което трае само секунди, предизвиква изключителен дискомфорт у тях– продължава инж. Абаджиев. – Затова се опитваме да избегнем всякакъв технически проблем. При този род импланти няма животозастрашаващ елемент и като цяло има решение на всеки технически проблем, който би могъл да възникне. А ползата от това фино устройство е голяма, затова е важно да можем да обхванем максимален брой пациенти.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Великотърновски художник продава картини в помощ на деца с увреждания

Великотърновският учител по изобразително изкуство Пламен Бойчев подреди свои картини в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на старопрестолната столица. Пейзажите, натюрмортите и цветята, които е нарисувал, учителят продава с благородна цел –..

публикувано на 22.02.20 в 10:10

Българо-албанските отношения дискутираха бъдещи дипломати

Българо-албанските дипломатически отношения бяха темата на дискусия, организирана от Българският дипломатически институт. Лектор в рамките на курс за стажант-аташета беше посланикът на Република Албания в София г-жа Доника Ходжа. „За мен беше..

публикувано на 21.02.20 в 14:00

Люлки за „различните“ деца на България – везни на доброто и детските усмивки

Всичко започва преди около година от една детска площадка – ражда се идея за фото изложба, а след това идват т. нар. люлки-везни, пригодени за деца в инвалидни колички. Идеята е на Анна Йончева – технически сътрудник в голяма компания за..

публикувано на 21.02.20 в 12:26