Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

143 години Христо Ботев е символ на българската свобода

Паметникът на вр. Околчица и "Ботевата чета слиза на дунавския бряг", худ. Димитър Гюдженов
Снимка: архив

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирени в цялата страна призовават за едноминутно мълчание и преклонение пред техния подвиг.

В навечерието на тази паметна дата, след тежък бой във Врачанския Балкан с османската армия, черкези и башибозук, привечер на тази паметна дата, изстрел покосява поета-революционер. По примера на Байрон и Петьофи, Христо Ботев посвещава краткия си живот в името на свободата. В разгара на Априлското въстание през 1876 г. Христо Ботев организира в Румъния чета от 200 души, с която прекосява Дунав, като превзема австрийския параход "Радецки". На 29 май 1876 г. четниците принуждават капитана на кораба да акостира на българския бряг и слизат на родна земя при Козлодуй. Дръзкият им поход не среща очакваната подкрепа в Трети революционен окръг с център Враца. На 1 юни 1876 г. четата достига Врачанския Балкан и заема позиции южно от връх Вола, по върховете Камарата, Купена и Околчица. Обградени от три страни, водят битки през целия ден. На залез, когато боят е прекратен, щабът на четата се събира, за да обсъди по-нататъшните действия. Именно тогава Христо Ботев е убит.

Въпреки гибелта на поета и разгрома на четата, техният подвиг отеква в Европа и насочва общественото внимание към поробения български народ. Превземането на „Радецки“ има огромен пропаганден ефект. Повечето публикации в западните вестници за българското въстание са свързани именно с този епизод. Вече 143 години Ботев продължава да е символ на българската борба за свобода. Заедно с Васил Левски са знаковите образи на българския национален пантеон, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. Денят на Ботев се чества официално от 1901 г. По традиция, в края на месец май, стотици поклонници извървяват 120-те километра от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския Балкан. Почти всички знакови места, свързани с пътя на четата, са включени в списъка „100 национални туристически обекта".

Тази година Ботевите дни започнаха на 24 май със спектакъл от звук и светлина във Враца под патронажа на президента Румен Радев. В богатата културно-музикална програма са включени концерти, литературни четения, образователни игри, посветени на подвига на поета и неговите гениални литературни произведения. Кулминация на честванията са всенародното поклонение на лобното място на поета в местността „Камарата“ и тържествения митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България на 1 юни край паметника на Ботев във Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем секунди е липсвала комуникация между кулата и самолета

В критичните седем секунди на полета, при който на 13 септември т.г. загинаха двама от най-добрите военни пилоти по време на подготовка за авиационни демонстрации, е липсвала комуникация между кулата и самолета. Това показват записите на разговорите..

публикувано на 19.10.24 в 10:03

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил...

публикувано на 19.10.24 в 09:04
Царски орел

Сакар посреща Фестивала на царския орел

Българското дружество за защита на птиците и Община Тополовгра организират Фестивал на царския орел в Сакар планина. Събитието събира  на едно място в съботния ден природолюбители, фермери, кулинари и фолклорни състави, които ще сближат публиката..

публикувано на 19.10.24 в 08:40