Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теодор Цветков ще преплува 30 български езера с благотворителна мисия

„Всеки може да изпадне в безизходица в живота си, по-важното е, че има хора, готови да помогнат“, казва младият плувец.

30 езера в различни части на Българя ще преплува русенецът Теодор Цветков, не за да постави рекорд, а за да събере средства в помощ на жени, борещи се с рак на гърдата. Теодор е само на 24 години, но вече е убеден в силата на благотворителните инициативи, които го карат да се чувства удовлетворен от вложените усилия. Стартът на кампанията Теодор постави на 31 май с плуване през езеро Наньово блато, край ловешкото с. Голяма Брестница. До 20 юни той ще преплува няколко езера край София, сред които Чепинското и Челопеченското, а също водоеми край Карлиево, Благоевград, Смолян, Бургас, Балчик и Каварна. Очаква се на брега около езерата да се съберат десетки приятели и почитатели, които да подкрепят плувеца и неговата благотворителна идея.

Желанието да се занимавам с благотворителност го нося в себе си. Още от дете мечтая да помагам на хора в нужда и помагам чрез плуването, защото това е спорт, който обичам и с който се справям добре – казва Теодор Цветков:

Всеки решава с какъв спорт ще се занимава, на мен плуването ми харесва, даже заради добрите резултати, които постигам мога да бъда в категорията професионален състезател-плувец. Сам съм се научил, нямам треньор. Сам провеждам тренировките си в 17 метров басейн, не пропускам да плувам всеки път, когато ми се отдаде възможност. В река Дунав не е подходящо за плуване и тренировки, защото има водни течения и водовъртежи, и опасност съществува дори за професионален плувец. Най-дългото ми преплувано разстояние е като за световен рекорд – 50 км със завързани крака, което направих за 17 часа. Моята цел обаче не е да поставям рекорди или да се боря за медали, аз искам на първо място да помогна.

Много хора ме подкрепят в тези инициативи, но най-много помага моят брат близнак Валентин – винаги е зад гърба ми и мога да разчитам на него. Всичко, което съм постигнал е и негово дело. Помага и приятелят ни Деян Костадинов, на когото винаги мога да се доверя.

Деян Костадинов, Теодор Цветков и брат му Валентин Снимка: Гергана МанчеваИмам много приятели и всеки ще участва с каквото може, за да съберем повече средства за кампанията срещу рака. Обезпечили сме безопасността на плуването, рискът е сведен до минимум. От всички езера, в които ще плувам, само едно познавам, другите са изненада и затова ще е интересно и трудно едновременно. Надявам се хората да откликнат, да дойдат и да ме подкрепят от брега, а най-вече да помогнат на фондацията „Една от осем“. С тях се свързахме по наша инициатива, защото искахме тъкмо на тях да помогнем. Банковата сметката е посочена на страницата ни „Езерата на България за Една от осем“. За жалост хората не откликват много на призиви за благотворителност, а и съм забелязал, че бедните хора са по отзивчиви. Никой обаче не е застрахован, че в даден момент от живота си няма да изпадне в нужда и да потърси помощ. Затова трябва да си помагаме. Много е трудно човек да се пребори с егото си, но ако гледаме само за себе си, няма как да вървим напред.

Цялата инициатива на братя Цветкови има освен хуманна и екологична насоченост. Според наблюдения на плувеца Теодор, с всяка изминала година езерата стават все по-замърсени, а климатичните промени също усложняват обстановката във водоемите. Валентин Цветков разказва за още една тяхна инициатива:

Предвиждаме с помощта на дарители да издадем енциклопедия, която ще включва колкото се може повече езера в България. Приходите от продажбата й отново ще отиват за фондацията на жените, борещи се с рака на гърдата. А чрез самата енциклопедия искаме да популяризираме природата на България и отделно да наблегнем на риска от замърсяване и изчезване на някои езера.

Снимки: BulgarianLakesForOneOfEightFoundation

Още от категорията

Доброволно влизаме в казарма за срок до 6 месеца

Парламентът одобри на първо четене доброволната военна служба за срок до 6 месеца . Доброволците, на възраст между 18 и 40 години, ще преминават два модула на обучение - начална военна подготовка и специална подготовка, информира БТА. Целта е да се..

публикувано на 24.09.20 в 13:40

Премиерът: Най-бързо и адекватно реагирахме на Covid заплахата

“България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от Covid пандемията”, написа във фейсбук страницата си премиерът Бойко Борисов. Той изтъква, че взетите мерки са започнали да действат “отрано” и са обхванали много хора...

публикувано на 24.09.20 в 11:39

160 нови случаи на коронавирус

4,5% от направените 3526 PCR тестове през последното денонощие са дали положителен резултат, показват данните на Единния информационен портал. Дванайсет души са починали, излекуваните са 119, а 726 пациенти остават в болница – от тях 29 в интензивни..

публикувано на 24.09.20 в 08:08