Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младежки форум в София отличи десетки ученически и студентски компании

4
Снимка: jabulgaria.org

Оспорвана надпревара за първите места в различните категории, предложи 11-тият Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“, организиран от  българският клон на неправителствената организация „Junior Achievement“ в София. 260 ученици и студенти и над 150 учебни компании и стартъпи участваха в регионални състезания в страната, чиито резултати определиха до финалния кръг да достигнат 35 ученически и 12 студентски компании. Техните екипи представиха различни технологични продукти и нови технологии, позволяващи оползотворяване на различни природни ресурси, с цел опазване на околната среда. Имената на отличените компании и повече за създадените от тях проекти, научаваме от изпълнителният директор на „Junior Achievement Bulgaria” Милена Стойчева:

На първо място сред студентските компании е екип от Софийския университет, който се казва Bevine. Неговият продукт е свързан с разработка на цялостно решение за винопроизводителите, което позволява чрез сензори, разположени в насажденията, да се получава актуална информация за показателите на почвата и атмосферата. На базата на тях, стопаните получават препоръки кога и какви действия да предприемат, за да могат да опазят насажденията. Така ще бъдат увеличени производителността и ефективността на винопроизводството и най-хубавото е, че компанията може да развие този свой продукт и на други пазари. По тази причина те бяха избрани да се представят на международното състезание на „Junior Achievment“, което ще се проведе в Норвегия в края на този месец.

На второ място се класира още един студентски стартъп мобилно приложение, което свързва директно продавачи и купувачи на недвижими имоти, което може да създаде повече възможности за наемането на квартири. Спестява се брокера, както и се гарантира отговорност при предлагането на този вид имоти на пазара. Третото място в категорията най-добър студентски стартъп, бе присъдено на компанията The HUB Ground. Тя е създадена от студенти от Американския университет в България и представлява платформа за намиране на работа на IT-специалисти. Това е един доста належащ за решаване проблем на пазара на труда и те могат да бъдат много успешни, както в България, така и в други страни от Европа. Еврокомисарят Мария Габриел връчи наградата на Европейския институт за иновации EIT Raw Materials „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“, на екип от математическата гимназия във Варна. Името му е RE3D и произвежда нишка за 3D принтер от рециклирани капачки. В тази категория поощрителна награда получи и екипът Incendio от Пловдив, който зае първо място при ученическите стартъпи. Неговият продукт е свързан с разработка на чинии от царевични листа, които да могат да се разграждат. Този продукт също има потенциал за международно развитие и ще представя България на международното състезание на всички ученически стартъпи от Европа, което ще се проведе във Франция, под патронажа на френския президент Еманюел Макрон.

С форума „Изгряващи звезди“ „Junior Achievment“ отбеляза две важни годишнини – 100 години от началото на програмата „Учебна компания“ и 100 години от създаването на самата организация в Бостън през 1919 година. Един век по-късно, организацията не изневерява на своята цел да подпомага развитието на образованието и на талантите на хората, желаещи да надградят своите способности в различни сфери. Нашата организация работи за налагането на предприемаческото образование, което включва мислене, поведение, умения, цялостна компетентност –сподели пред Радио България Милена Стойчева и подчерта, че инициативите на българският клон на организацията, създаден през 1997 година са доказали своята ефективност, а участващите в програмите им учащи са 30 000 годишно.

Снимки: jabulgaria.org

Галерия

Още от категорията

Великотърновски художник продава картини в помощ на деца с увреждания

Великотърновският учител по изобразително изкуство Пламен Бойчев подреди свои картини в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на старопрестолната столица. Пейзажите, натюрмортите и цветята, които е нарисувал, учителят продава с благородна цел –..

публикувано на 22.02.20 в 10:10

Българо-албанските отношения дискутираха бъдещи дипломати

Българо-албанските дипломатически отношения бяха темата на дискусия, организирана от Българският дипломатически институт. Лектор в рамките на курс за стажант-аташета беше посланикът на Република Албания в София г-жа Доника Ходжа. „За мен беше..

публикувано на 21.02.20 в 14:00

Люлки за „различните“ деца на България – везни на доброто и детските усмивки

Всичко започва преди около година от една детска площадка – ражда се идея за фото изложба, а след това идват т. нар. люлки-везни, пригодени за деца в инвалидни колички. Идеята е на Анна Йончева – технически сътрудник в голяма компания за..

публикувано на 21.02.20 в 12:26