Пак заоблачаване в отношенията със Северна Македония, или…

Гробът на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас“ в Скопие.
Снимка: bg.wikipedia.org

Няма и година от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между България и Македония, а сме свидетели на признаци на напрежение в двустранните отношения.

На 9 юни вицепремиерът Красимир Каракачанов изрази опасение, че Македония само използва България, за да влезе в ЕС и НАТО. Според Каракачанов, смесената междуведомствена комисия за преодоляване на различия по историческите въпроси между България и Северна Македония не работи, а ако продължава да е така делегацията на България трябва да стане от масата с всички възможни последствия за евроатлантическата интеграция на западната ѝ съседка.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена с намерение преодоляването на двустранните исторически спорове да бъде постигнато от историци, а не от политиците на двете страни. Година след учредяването й виждаме, че съгласие е постигнато по въпроси на праисторията и античността, но не и по теми от съвременната история, а това връща в споровете политиците.

На 11 юни, българската страна в комисията отхвърли категорично предложението на македонската паметта на общата историческа фигура Гоце Делчев да бъде чествана съвместно на 7 октомври. Външният министър Екатерина Захариева коментира, че е абсурд почитането да става точно на датата, когато под натиск на Сталин Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие. Известен български историк определи това предложение на Скопие като „наглост и провокация“.

На 24 юни от Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет отложило определянето на дата за започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония, премиерът Бойко Борисов заяви, че за да получат дата за начало на преговорите с ЕС, македонците трябва още да узреят. Премиерът, който е и лидер на управляващата партия ГЕРБ, смята, че да се спори за герой като Гоце Делчев дали е българин или македонец е дребнотемие и предупреди, че ако тази тема продължава да е на дневен ред, опозицията непрекъснато ще го подпитва какво прави комисията по историческите въпроси.

Националистическата партия "Атака", която е част от управляващата коалиция, вече предложи парламентът да възложи на премиера да изготви анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония. „Атака“ иска по предложението й да се произнесат всички парламентарни групи.

Реагирайки на ставащото, в интервю за агенция МИА македонският президент Стево Пендаровски отбеляза, че от няколко седмици България има забележки по отношение на Договора си за приятелство и сътрудничество с Македония. Президентът призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин, а от ВМРО в България приветстваха това изявление като голям пробив … „след години на фалшифицирана кражба на българската история“.  Конструктивна реакция прозвуча и в едно изявление на премиера Зоран Заев, според когото „Има договор за приятелство и това означава, че трябва да приемем, че част от нашата история е обща. … Убеден съм, че ще намерим решение на този въпрос, който в момента се дебатира в обществото“.

Реакциите от македонска страна към момента подсказват, че заоблачаване в двустранните отношения няма, а по-скоро сме свидетели на политически натиск от страна на София за стриктно изпълнение на Договора за добросъседство от страна на Скопие. Натискът идва три месеца преди октомврийското заседание на Европейския съвет, от което се очаква да възобнови темата за започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония.

Още от категорията

Христо Панчугов

Смяна на министър засенчи политическите декларации за новата парламентарна сесия

Ден след откриването на новата парламентарна сесия, състояло се на 15 януари, реакциите в медиите и публичното пространство на България по повод събитието показват, че обявените от политическите сили намерения за идните месеци са засенчени от..

публикувано на 16.01.20 в 10:57

Парламентарните сили обявиха намеренията си за новия политически сезон

В началото на новата пленарна сесия основните парламентарни групи излязоха с политически декларации за приоритетите си през 2020 г. От ГЕРБ предупредиха, че вътрешните и международни напрежения в началото на тази година налагат да се проявява воля за..

публикувано на 15.01.20 в 13:53

Политиката на ЕС за Косово – в контекста на европерспективата на Западните Балкани

На фона на въпросителните около старта на преговорите за членство в ЕС на държави като Албания и Северна Македония, някак далечна изглежда и европейската перспектива за Косово. Тази страна от Западните Балкани също е с амбиция да стане член на ЕС,..

публикувано на 15.01.20 в 12:12