Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пак заоблачаване в отношенията със Северна Македония, или…

Гробът на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас“ в Скопие.
Снимка: bg.wikipedia.org

Няма и година от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между България и Македония, а сме свидетели на признаци на напрежение в двустранните отношения.

На 9 юни вицепремиерът Красимир Каракачанов изрази опасение, че Македония само използва България, за да влезе в ЕС и НАТО. Според Каракачанов, смесената междуведомствена комисия за преодоляване на различия по историческите въпроси между България и Северна Македония не работи, а ако продължава да е така делегацията на България трябва да стане от масата с всички възможни последствия за евроатлантическата интеграция на западната ѝ съседка.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена с намерение преодоляването на двустранните исторически спорове да бъде постигнато от историци, а не от политиците на двете страни. Година след учредяването й виждаме, че съгласие е постигнато по въпроси на праисторията и античността, но не и по теми от съвременната история, а това връща в споровете политиците.

На 11 юни, българската страна в комисията отхвърли категорично предложението на македонската паметта на общата историческа фигура Гоце Делчев да бъде чествана съвместно на 7 октомври. Външният министър Екатерина Захариева коментира, че е абсурд почитането да става точно на датата, когато под натиск на Сталин Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие. Известен български историк определи това предложение на Скопие като „наглост и провокация“.

На 24 юни от Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет отложило определянето на дата за започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония, премиерът Бойко Борисов заяви, че за да получат дата за начало на преговорите с ЕС, македонците трябва още да узреят. Премиерът, който е и лидер на управляващата партия ГЕРБ, смята, че да се спори за герой като Гоце Делчев дали е българин или македонец е дребнотемие и предупреди, че ако тази тема продължава да е на дневен ред, опозицията непрекъснато ще го подпитва какво прави комисията по историческите въпроси.

Националистическата партия "Атака", която е част от управляващата коалиция, вече предложи парламентът да възложи на премиера да изготви анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония. „Атака“ иска по предложението й да се произнесат всички парламентарни групи.

Реагирайки на ставащото, в интервю за агенция МИА македонският президент Стево Пендаровски отбеляза, че от няколко седмици България има забележки по отношение на Договора си за приятелство и сътрудничество с Македония. Президентът призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин, а от ВМРО в България приветстваха това изявление като голям пробив … „след години на фалшифицирана кражба на българската история“.  Конструктивна реакция прозвуча и в едно изявление на премиера Зоран Заев, според когото „Има договор за приятелство и това означава, че трябва да приемем, че част от нашата история е обща. … Убеден съм, че ще намерим решение на този въпрос, който в момента се дебатира в обществото“.

Реакциите от македонска страна към момента подсказват, че заоблачаване в двустранните отношения няма, а по-скоро сме свидетели на политически натиск от страна на София за стриктно изпълнение на Договора за добросъседство от страна на Скопие. Натискът идва три месеца преди октомврийското заседание на Европейския съвет, от което се очаква да възобнови темата за започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30