Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гениален български физик работи редом с Айнщайн

СнимкаМакар и малка страна, преминала през различни изпитания, спиращи естествения й възход, България успява да създаде велики умове в науката. И днес, с гордост откриваме имена на наши сънародници, споменавани единствено в специализираните среди, макар приносът им отдавна да е признат в световната наука. Там е вписан и българският физик проф. Рашко Зайков.

По време на разходка в парка до бебешката количка на бъдещия учен се приближава италиански професор, който, измервайки черепа му, възкликва: “Госпожо, Вие сте майка на гений!” И наистина, детето носи изключителни математически способности, които го отвеждат в елитната компания на учени като Макс Борн, Давид Хилберт, Макс Планк, Карл Зигел, Макс фон Лауе.

Роденият в Бургас през 1901 г. физик сам избира пътя си. Прекарва една година в кадетското училище в Моравска Бяла Черква в Австро-Унгария, но избира да завърши средното и висшето си образование в родината. Пътува в почти всички европейски страни, където научава седем езика. Записва се за студент в Германия, за да слуша лекциите на големи учени по математика и физика. В Берлин успява да спечели Айнщайн за свой научен ръководител.

Като студент в Берлинския университет Рашко Зайков посещава лекциите на Айнщайн върху избрани глави от теоретичната физика – разказва д-р Ганка Камишева, уредник в Музея по история на физическите науки в България. – Понеже е най-младият сред слушателите, ученият го забелязва и между тях се завързва познанство, което продължава с писма почти до началото на Втората световна война. През 1925 г. обаче студентството му в Берлин приключва и той е принуден да емигрира в Турция, защото по време на атентата в църквата „Света Неделя, в София, е обвинен, че в дома му се укриват нелегални. Той остава в Истанбул пет месеца и именно тогава написва първата си научна статия “Приложение на теоремата на Хилберт-Ньотер в афинната теория на полетата”. И макар че по това време все още е студент, има смелостта да изпрати ръкописа си на Айнщайн, който, от своя страна, го препоръчва за печат и статията излиза в немското списание „MathematischeAnnalen” през 1926 г. Тази статия доказва способностите на младия българин, затова и големият учен се застъпва за него пред Хумболтовата фондация. Така Рашко Зайков става първият българин, получил Хумболтова стипендия, за да специализира теоретична физика в института на Айнщайн в Берлин.

Когато през 1926 г. се завръща в Берлин, Рашко Зайков веднага посещава Айнщайн и по негова препоръка започва работа като научен работник в астрофизическата обсерватория в Нойбабелсберг. В “Кулата на Айнщайн”, както всички я наричат, директор е прочутият астроном проф. Фройндлих, а пряк ръководител на българина е известният специалист по спектроскопия проф. Гротриан. Там Рашко Зайков, заедно с помощника на Айнщайн Громер, работи върху проблеми на Общата теория на относителността и приложението й в Квантовата теория и издава книгата си “Релативистка теория на петте измерения”, получавайки ласкави отзиви от Айнщайн. Научните му постижения обаче остават неразбрани в България и той губи конкурса за ръководител на Катедрата по теоретична физика в Софийския университет. Може би Айнщайн е единственият, който ги разбира, предполага Ганка Камишева.

Общото между двамата учени е не само, че са гениални, но и че имат дълбока емоционалност – продължава тя. – Рашко Зайков също свири на цигулка и носи със себе си в Германия своята “Кремона”. Той много пъти гостува в дома на Айнщайн в берлинското предградие Шьонеберг, където Марго – доведената дъщеря на именития учен, свири на пиано.

След 9 септември 1944 г. българинът се завръща в родината, но е приеман с недоверие от комунистическата власт и често е привикван на разпит. Така и не намира работа по специалността си и до 1953 г. се труди като статистик в ДЗИ. Най-накрая, благодарение на силното застъпничество на проф. Никола Бонев, Рашко Зайков все пак успява да получи професорската титла и впоследствие е награден с ордени.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, преизова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза,..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29